Skoči do osrednje vsebine

Generalni direktorji EU za razvojno sodelovanje razpravljali o načrtovanju pomoči EU po letu 2020

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vršilka dolžnosti generalne direktorice za multilateralo in razvojno sodelovanje Anita Pipan se je danes, 30. septembra 2020, udeležila avdio-video konference generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje. Na tokratnem zasedanju so generalni direktorji obravnavali predprogramiranje razvojne pomoči EU za obdobje 2021-2027, vključno s pobudami svežnja "Ekipa Evropa" (Team Europe), ter trajnostne finance.

Uvodoma so se generalni direktorji seznanili s stanjem postopka načrtovanja pomoči za naslednje finančno obdobje 2021-2027. Osredji del razprave je bil namenjen pregledu osnutkov t. i. pobud "Ekipa Evropa" (Team Europe - TEIs), t. j. skupnih projektov, s katerimi želi EU v odzivu na covid-19 doseči še posebej velik transformativni učinek v partnerskih državah. Slovenija podpira oblikovanje teh pobud in njihov potencial za boljše skupno delovanje ter večji učinek in vidnost delovanja EU v partnerskih državah.

Predprogramiranje razvojne pomoči EU po regijah in partnerskih državah za naslednje finančno obdobje 2021-2027 poteka že nekaj časa. Junija letos sta Evropska komisija in Evropska služba za zunanje delovanje (European External Action Service - EEAS) predstavili revidiran proces z novo časovnico, upoštevajoč nove razmere v času pandemije. Strateške prioritete ostajajo, dodatno pa je potrebno vključiti pobude za srednje- in dolgoročni odziv na posledice covida-19. Med načini izvajanja je v ospredju tudi tehnična pomoč (t. j. twinning, taiex), kjer je pripravljena svoje znanje in izkušnje ponuditi tudi Slovenija.

V nadaljevanju se je razprava dotikala dveh dogodkov, v katera EU vlaga svoj politični kapital in ki bi lahko vodila do pomembnih konkretnih pobud na področju trajnostnega financiranja: Vrh »Finance in Common« ter Financiranje za razvoj.