Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na uradnem obisku s portugalskim zunanjim ministrom Santosom Silvo o tesnem sodelovanju v predsedujočem triu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je na povabilo portugalskega ministra za zunanje zadeve Augusta Santosa Silve danes na uradnem obisku v Portugalski republiki. Slovenija in Portugalska vzdržujeta tesne in prijateljske odnose, sta partnerki v Evropski uniji in zaveznici v Natu. Obe se intenzivno pripravljata na vnovično sopredsedovanje Svetu Evropske unije v letu 2021.

Minister dr. Logar se je na srečanju s portugalskim zunanjim ministrom Santosom Silvo zavzel za tesno sodelovanje Slovenije in Portugalske pred in med prevzemom predsedovanja Svetu Evropske unije prihodnje leto. Pri tem je poudaril, da moramo pri pripravah upoštevati možnost, da se bo predsedovanje odvijalo v posebnih okoliščinah pandemije. Ministra sta temi predsedovanja posvetila največji del pogovora, saj bo Portugalska prevzela predsedovanje čez tri mesece, Slovenija pa za njo čez dobrih devet mesecev. Dosjeji, ki jih portugalsko predsedstvo ne bo uspelo zaključiti, bodo prišli na dnevni red slovenskega predsedovanja. Ministra sta se strinjala, da državi delita stališča glede mnogih evropskih in mednarodnih tem. Obe državi se zavzemata za solidarnost, enotnost in odpornost EU na aktualne in bodoče globalne izzive. Pogovori so tekli tudi o pripravah na konferenco o prihodnosti Evrope, o vlogi Kitajske ter o transatlantskih odnosih.

Partnerstvo med dvema obmorskima državama je pomembno tudi v luči interesa Slovenije, da se kot sredozemska država pridruži neuradni skupini sredozemskih držav MED-7. S svojo srednjeevropsko lego in aktivnim doprinosom lahko tej regionalni skupini prispeva posebno dodano vrednost k povezovanju in sodelovanju držav sredozemskega prostora.

Minister dr. Logar se je v okviru obiska srečal tudi s predsednikom Odbora za EU zadeve v portugalskem parlamentu Luisom Capoulasom Santosom in predstavniki vseh v parlamentu zastopanih strank. S sogovorniki so se strinjali, da je predsedovanje Svetu EU dobra priložnost tudi za nadaljnjo krepitev medparlamentarnega sodelovanja med državama.

Ob robu obiska je imel minister dr. Logar tudi intervjuja za portugalska medija Público in Jornal de Negocios.