Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Anže Logar v Madridu na srečanju s špansko zunanjo ministrico González Laya o sodelovanju v EU, mednarodnih temah in solidarnosti pri premagovanju pandemije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je na povabilo ministrice za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Arancho González Laya danes na obisku v Kraljevini Španiji. Slovenija in Španija sta prijateljski državi, zaveznici, ki delita podobne poglede tako znotraj Evropske unije kot Nata in zaskrbljenost glede številnih mednarodnih vprašanj.

Minister dr. Logar je na srečanju s špansko zunanjo ministrico Arancho González Laya poudaril, da je ključ iskrenega in trdnega partnerstva v solidarnosti, povezanosti in enotnosti, še posebej v težkih časih pandemije. Ministra sta se strinjala, da se bosta državi še naprej obveščali o ukrepih za zajezitev pandemije covida-19 in ponovnega zagona evropskega gospodarstva. Slovenija in Španija sta partnerici glede Sklada za obnovo in večletnega finančnega okvira, prav tako pa delita stališča glede prihodnosti Evropske unije, ki mora postati bolj enotna in odporna na nove globalne izzive. Minister dr. Logar je posebno pozornost posvetil pripravam Slovenije na predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici 2021. Slovenija bo v tem času prav tako vodila del razprav o prihodnosti Unije, zato je izmenjava mnenj in vizij med državami članicami ključna za oblikovanje konkretnih predlogov. Minister je del pogovora namenil razmeram na Zahodnem Balkanu, ki bo prav tako v delnem fokusu. Ministra sta posebno pozornost namenila razpravi o migracijah ter v tem okviru o novem paktu za migracije in azil, ki ga Španija podpira. Španska stran je v ospredje svojih priprav na predsedovanje Svetu EU čez dve leti izpostavila strateško avtonomnost EU in digitalizacijo.

Tesno sodelovanje in usklajevanje med državama je pomembno tudi zaradi naše skupne sredozemske dimenzije. Minister dr. Logar je španski zunanji ministrici prenesel interes, da se Slovenija kot sredozemska država vključi v regionalno skupino sodelovanja MED-7 in s tem prispeva k reševanju ključnih vprašanj sredozemskega prostora.

Med aktualnimi mednarodnimi temami sta se ministra pogovarjala o razmerah v Venezueli in aktivnostih EU glede te države. Posebno pozornost sta posvetila Belorusiji, pri čemer sta se strinjala glede čimprejšnjega ustreznega odziva EU.

Minister dr. Logar je na srečanju z ministrico González Laya pozdravil tudi vzpostavitev sodelovanja med zunanjima ministrstvoma na področju diplomatskega izobraževanja.

Ob začetku delovnega obiska v Madridu se je minister dr. Logar srečal s predsednico spodnjega doma španskega parlamenta Meritxell Batet Lamaña. S sogovornico sta se pogovarjala o soočanju držav članic Evropske unije s pandemijo Covida-19, o solidarnosti med članicami ter o spremembah v načinu delovanja držav. Minister dr. Logar in Batet Lamaña sta se strinjala, da je potrebno okrepiti sodelovanje med obema državama, saj imata podobne poglede na aktualna vprašanja v Evropi. Vsekakor je medparlamentarno sodelovanje med državama del tega istega okrepljenega sodelovanja. Predsednica Betet Lamaña je poudarila članstvo obeh držav v EU, ki bi ga morali obe državi bolj izkoristiti tudi za spoznavanje drug drugega. Minister dr. Logar je sogovornico obvestil o pripravah Slovenije na predsedovanje Svetu EU in o želji po sodelovanju v neuradni skupini sredozemskih članic Unije MED-7. Predsednici Batet Lamañi je prenesel vabilo predsednika Državnega zbora na obisk v Slovenijo. Ob robu srečanj je imel minister dr. Logar intervju za španski dnevnik ABC.