Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na pogovoru s koordinatorjem za boj proti terorizmu v State Departmentu Salesom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je danes sprejel na pogovor koordinatorja za boj proti terorizmu v State Departmentu Nathana Salesa. V pogovoru je poudaril zavezanost Slovenije aktivnostim na področju boja proti terorizmu v okviru Evropske unije, kjer se posvečamo predvsem izzivom, ki jih prinašajo zloraba novih tehnologij.
Državni sekretar Gašper Dovžan na pogovoru s koordinatorjem za boj proti terorizmu v State Departmentu Nathanom Salesom

Državni sekretar Gašper Dovžan na pogovoru s koordinatorjem za boj proti terorizmu v State Departmentu Nathanom Salesom | Avtor: Ministrstva za zunanje zadeve

1 / 3

Sogovornika sta se strinjala, da so partnerski in zavezniški odnosi med Slovenijo in ZDA, močni in dobro razviti, da pa jih lahko še naprej krepimo na vseh področjih skupnih interesov. Strinjala sta se, da je obisk sekretarja Pompea v Sloveniji pomembno prispeval k prepoznanju novih priložnosti za sodelovanje, tako v političnem dialogu kot na področjih kibernetske varnosti, gospodarstva, znanosti in tehnologije.

Slovenija je izpostavila zavezanost aktivnostim na področju boja proti terorizmu v okviru Evropske unije, kjer se posveča predvsem izzivom, ki jih prinašajo zloraba novih tehnologij in sodobnih komunikacijskih poti, ogrožanje javnih mest in kritične infrastrukture ter krepitev politično motiviranega nasilnega ekstremizma.

Aktivnosti na področju boja proti terorizmu Slovenija dodatno usmerja na podporo državam v soseščini, predvsem na Zahodnem Balkanu, z zaveznicami in partnerji pa vse večjo pozornost namenja tudi razmeram v Afriki in Bližnjem Vzhodu.

Slovenija ostaja trden člen tudi v okviru Globalne koalicije zoper Daesh, v katere sodeluje s pripadniki Slovenske vojske pri usposabljanju iraških varnostnih sil v Erbilu.