Skoči do osrednje vsebine

28. september - Svetovni dan boja proti steklini

Danes obeležujemo Svetovni dan boja proti steklini s sloganom: »Zaustavimo steklino: sodelujmo, cepimo!« Ta dan je še posebej posvečen ozaveščanju najširše javnosti o tej nevarni bolezni, ki se prenaša z živali na ljudi. Cepljenje je najučinkovitejši ter edini način v boju zoper steklino. Slovenija je v letu 2016 dosegla status države, proste stekline, v skladu s pogoji Svetovne organizacije za zdravje živali. S preventivnimi ukrepi želimo ta status obdržati tudi v prihodnje.
Na plakatu narisan kuža in fantek ki ga objema

Cepimo proti steklini | Avtor: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Tema letošnjega Svetovnega dneva boja proti steklini je »Zaustavimo steklino: sodelujmo, cepimo!«. To sporočilo poudarja pomembnost cepljenja za preprečevanje stekline in zavezanost za izpolnitev cilja do leta 2030 - nič smrtnih primerov pri ljudeh zaradi stekline, ki jo prenašajo psi. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja ter življenj ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre približno 59.000 ljudi, skoraj polovica je otrok do 15. leta starosti. Dejstvo je, da tolikšno število žrtev povzroča bolezen, ki se jo da s preventivnimi ukrepi, kot je cepljenje, popolnoma preprečiti.

Svetovni dan boja proti steklini je priložnost, da vsak od nas pripomore k uresničitvi zadanega cilja – tako z izvajanjem predpisanih ukrepov kot z drugimi aktivnostmi, ki pripomorejo k ozaveščanju o bolezni in odgovornemu lastništvu živali.

Kljub uspešnemu boju proti steklini sta izvajanje preventivnih ukrepov in visoka raven ozaveščenosti nujna za ohranjanje statusa države, proste stekline. Pri tem je ključnega pomena sodelovanje veterinarske in zdravstvene službe, ki morata z roko v roki izvajati vse ukrepe, potrebne za preprečevanje pojava stekline pri ljudeh.

Več informacij o steklini na spletni strani UVHVVR ter na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Videospot