Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra Zdravka Počivalška ob Svetovnem dnevu turizma 2020

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

27. september je dan, ki je po vsem svetu posvečen obeležitvi turizma. Svetovna turistična organizacija (UNWTO) vsako leto izbere posebno tematiko, ki kot rdeča nit prepleta aktivnosti nacionalnih turističnih organizacij in ostalih deležnikov, ki aktivno obeležujejo ta dan. Letošnja tema Svetovnega dneva turizma je »Turizem in razvoj podeželja«.

Pokrajina v Vipavski dolini.

Pokrajina v Vipavski dolini. | Avtor Tomo Jeseničnik

Poslanica ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ob Svetovnem dnevu turizma, ki jo namenja vsem, ki delujejo na področju turizma. 

Spoštovani sooblikovalci slovenskega turizma,

Letošnji svetovni dan turizma obeležujemo z mešanimi občutki, s kančkom negotovosti in pričakovanj, a z veliko pozitivne energije in odločnosti, da bomo kos tudi izzivu, ki ga je pred nas postavila pandemija in z njo turistični mrk, kot ga ne pomnimo.

V letu, ki je na globalni ravni eno najzahtevnejših in v katerem je mednarodni turizem utrpel velike izgube, se je Svetovna turistična organizacija odločila svetovni dan turizma posvetiti temi »Turizem in razvoj podeželja«. Tema je zelo posrečeno izbrana in je zelo aktualna.

Naša zavest o pomenu zdravja in varnosti ter naš odnos do preživljanja prostega časa še dolgo ne bodo več takšni, kot so bil do marca letos. Vse bolj se zavedamo pomena trajnostnega razvoja turizma in ohranjanja naravne dediščine. Vse pogosteje  se zatekamo k oddihu v pristno, zeleno okolje, in bolj kot kdajkoli prej cenimo mir in intimo.

Turizem je zelo prepleten z razvojem podeželja, saj je ena izmed gonilnih dejavnosti ohranjanja njegove naravne in kulturne dediščine. V obdobju, ko se izogibamo množičnim obiskom turističnih znamenitosti in svetovno znanih ikon turizma, je v ospredju odkrivanje privlačne ponudbe podeželja. Le kje je mogoče dobiti tako prilagojeno in butično ponudbo kot pri ponudnikih turizma na podeželju? Tam je mogoče okusiti lokalno pridelano hrano in se seznaniti s tradicijo. V Sloveniji spodbujamo 5-zvezdična turistična doživetja in prepričan sem, da jih je veliko mogoče najti prav na podeželju.

Slovenija je nosilka prestižnega naziva »Evropska gastronomska regija 2021«, pri katerem tesno sodelujeta kmetijski in turistični sektor. V okviru tega projekta bo izvedenih precej aktivnosti, ki poudarjajo pomen podeželja za turizem in pomen turizma za razvoj podeželja. Letošnja tema svetovnega dneva turizma je Sloveniji tudi zato pisana na kožo.

Razmere, v katerih se trenutno nahajamo, nam ne smejo vzeti poguma. Pogumno se moramo soočiti z izzivi prihodnosti. Ta bo namreč odločno na strani tistih, ki so se zapisali zdravemu, trajnostnemu in vsestransko odgovornemu načinu delovanja in poslovanja. Slovenski turizem to zagotovo je.

Svet ga enači z zeleno miselnostjo. Ta v novih časih pomeni ne le primerjalno, temveč tudi odločilno prednost. Izkoristimo jo in bodimo vodilni v postavljanju novih standardov varnega preživljanja prostega časa ter varnih turističnih storitev in produktov.

Vsem sooblikovalcem slovenskega turizma iskreno čestitam ob svetovnem dnevu turizma. Prepričan sem, da bomo s skupnimi močmi slovenski turizem popeljali v svetlo prihodnost.  Vesel Svetovni dan turizma!