Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na virtualnem srečanju Zavezništva za multilateralizem o pomenu zaupanja, spoštovanja in mednarodnega prava v multilateralizmu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v svojem virtualnem nagovoru na današnjem ministrskem srečanju Zavezništva za multilateralizem, ki se odvija pod naslovom "Naša zaveza in prispevek, da zgradimo nazaj bolje" (Our Commitment and Contribution to Building Back Better), ponovno potrdil zavezanost Slovenije okrepljenemu in prenovljenemu multilateralizmu. Srečanja, ki poteka ob robu 75. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN), se udeležuje 74 zunanjih ministrov s celega sveta.
Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar | Avtor: STA

Minister dr. Logar je v svojem nagovoru izrazil potrebo po multilateralizmu, ki temelji na zaupanju, spoštovanju in mednarodnem pravu.

Pandemija covida-19 je opozorila na pomen globalnega sodelovanja in medsebojne pomoči. Po besedah ministra dr. Logarja mora naše okrevanje temeljiti na inovacijah, digitalni preobrazbi in zelenih rešitvah kot edinemu načinu za ustvarjanje globalne skupnosti, ki je bolj odporna na prihodnje krize in sposobna doseči cilje trajnostnega razvoja.

Minister dr. Logar poudaril tudi aktivno vlogo Slovenije pri oblikovanju umetne inteligence v službi človeštva. Ponosni smo, da Ljubljana gosti Mednarodno raziskovalno središče za umetno inteligenco kot prvo globalno središče na tem področju, ki bo programom Unesca in Združenih narodov zagotovilo edinstveno osredotočenost in strokovno znanje na področju umetne inteligence.

COP26 - Podnebna konferenca OZN, ki bo potekala novembra prihodnje leto v Glasgowu, bo pomembna priložnost za okrepitev ambicioznih podnebnih ukrepov ter za spoprijemanje s podnebno krizo in poslabšanjem okolja. Podnebni multilateralizem lahko in mora delovati.

Minister dr. Logar se je zahvalil Nemčiji in Franciji kot gonilnima silama zavezništva, potrdil nadaljnjo podporo Slovenije skupnim naporom zavezništva za multilateralizem ter njegovi deklaraciji o načelih. Slovenija je pripravljena za povezovanje in sodelovanje v skupnih projektih zavezništva, je sklenil minister dr. Logar.

Na ministrskem zasedanju zavezništva je bila sprejeta tudi "Deklaracije načel" (Declaration of Principles) Zavezništva za multilateralizem.