Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjan Koritnik obiskal Mestno občino in Upravno enoto Novo mesto

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik nadaljuje z obiski slovenskih občin in upravnih enot. Danes se je skupaj z državno sekretarko Urško Ban, na povabilo župana Gregorja Macedonija, mudil v Novem mestu.

Minister in državna sekretarka sta najprej obiskala Upravno enoto Novo mesto, kjer sta se srečala z zaposlenimi in se sestala z načelnico upravne enote Matejo Sotler Štor.

Govorili so predvsem o ukrepih za nemoteno delovanje upravnih enot, kljub porastu števila okuženih z virusom Covid-19, ter o problematiki fiktivnih prijav stalnih prebivališč. Minister Koritnik se je ob tem zahvalil javnim uslužbencem za požrtvovalno delo v teh, za delo manj prijetnih razmerah, in izpostavil pomembnost digitalizacije postopkov v primeru kriz, kot je pandemija koronavirusa. »Sistem e-Uprava smo zaradi nastale situacije še dodatno prilagodili in z umikom potrebe po digitalnem kvalificiranem potrdilu za opravljanje nekaterih postopkov, naredili še bolj dostopnega in prijaznega za uporabnike. V času epidemije se je obdobno poslovanje strank z vlogami preko e-Uprave povečalo za trikrat, iz 15.000 na 60.000 v treh mesecih, sočasno se je povečalo tudi število registriranih uporabnikov na mesec iz 2.000 na 3.000.«

V nadaljevanju dneva sta se minister Koritnik in državna sekretarka Ban sestala z županom Mestne občine Novo mesto Gregorjem Macedonijem ter njegovo delegacijo. Spregovorili so o soočanju z virusom Covid-19 v občini, financiranju občin, skupnih občinskih upravah, romski problematiki in konceptu pametnih mest. Vloga ministrstva za javno upravo po besedah ministra ni le interventno reševanje države in lokalne samouprave v času zdravstvene krize. »Predvsem vidim vlogo ministrstva kot oblikovanje foruma za dialog, izmenjavo najboljših praks in razvoj politike, zato želim obiskati prav vse slovenske občine. Primer vzpostavitve Delovne skupine lokalna samouprava, ki je sestavljena iz predstavnikov vseh reprezentativnih združenj občin, je odličen primer, ki smo ga uvedli z novim mandatom. In v tej skupini je eden najbolj aktivnih županov prav gospod Macedoni, ki je vedno konstruktiven, podaja razumne predloge, včasih je kritičen, nikoli pa kritizerski. O dogajanju me redno obvešča tudi izven sestankov delovne skupine. Njegova vnema pa se jasno odraža tudi pri delovanju Mestne občine Novo mesto, v to sem se danes prepričal na lastne oči,« je ob tem dodal še dodal minister.

Ob koncu obiska je minister Koritnik v družbi župana Macedonija, direktorice Dolenjskega muzeja Jasne Dokl Osolnik in predstavnikov Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, namenu predal dvigalo za invalide. Ob letošnji 70-letnici Dolenjskega muzeja, ki jo je ta novomeška institucija praznovala 1. 6. 2020, si je kolektiv muzeja zadal cilj, da letošnja investicijska sredstva nameni publiki in tudi ranljivim skupinam omogoči dostopnost v osrednji razstavni prostor. Obiskovalci bodo dvigalo lahko prvič uporabili ravno pri odprtju osrednje razstave ob 100. obletnici novomeške pomladi. Finančno je projekt podprla ustanoviteljica Dolenjskega muzeja, Mestna občina Novo mesto, investicija pa je znašala 9.300 evrov.