Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministrice prof. dr. Simone Kustec ob prvi obeležitvi slovenskega dneva športa

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Danes, 23. septembra, prvič obeležujemo dan športa. Ob tem je ministrica pripravila posebno poslanico.

"Sloveniji je šport zapisan v krvi. Na nek način nam je bil položen v zibko že s tem, da smo se rodili in živimo v biseru narave, ki nam nudi nešteto priložnosti za gibanje.

Šport ima mnogo obrazov nasmeha, pa tudi vztrajnosti, trme in včasih razočaranja. Šport ne pomeni le doseganje vrhunskih tekmovalnih rezultatov naših športnic in športnikov, za katere stiskamo pesti pred televizijskimi, radijskimi, ali pa drugimi mediji in na katere smo vsakič znova ponosni, kot da bi bili naši. Šport so tudi popoldanske urice gibanja, na katere hodijo naši otroci, obisk fitnesa, joge, plesnih tečajev, vikend kolesarjenja po znanih in neznanih mestnih ali vaških poteh, odhod v hribe, tek. V kar nekaj državah je nacionalni šport golf, v nekaterih štejejo za primer športne aktivnosti delo na polju in vrtnarjenje. Športna aktivnost je lahko tudi zgolj sprehod v naravo, ali pa pešpot do šole, službe, sorodnikov, prijateljev. Začetek športne aktivnosti so tudi prvi rehabilitacijski gibi, ki jih po nesrečah delajo poškodovani. Šport je tudi šah – kreativna, strateško miselna aktivnost možganov.

Obstaja gora znanstveno podprtih raziskav, ki pravijo, da ukvarjanje s športom pripomore k boljši zdravstveni sliki posameznika, da športna aktivnost predstavlja naravno 'zdravilo' za shujševalne kure, da krepi mišično napetost našega telesa, da z vztrajnim in predanim odnosom 'zdravi' tudi srčne rane. Znanstveniki celo pravijo, da se z ukvarjanjem s športom aktivirajo hormoni sreče in da nam omogoča poiskati prepotrebno ravnotežje notranjega miru in zunanje podobe telesa. Zakaj ne bi poskusili in preverili nekaj od prikazanih ugotovitev, spoznanj, morebiti zgolj manter na lastni koži? Danes bi lahko bil pravi dan za takšen test, ki ga lahko ponovimo še jutri, pojutrišnjem in v prihajajočih tednih in mesecih vse do prve obletnice praznika dneva slovenskega športa.

Želim vam, da danes, na simbolni način 'nazdravite' prvemu praznovanju dneva slovenskega športa, naredite počep, ali dva, nekaj sto več korakov peš, ali pa eno dodatno vajo vaše sicer običajne dnevne vadbe športa. Tudi zaradi vsega navedenega izreki kot so 'zdrav duh v zdravem telesu', pa tudi 'hitreje, višje, močneje' ne bodo več zgolj puhlica na papirju, temveč del našega bolj srečnega, zadovoljnega in predvsem zdravega vsakdana.

Čestitke ob prazniku in velik športni pozdrav, dragi vsi slovenski športniki vseh vrst in podob!"