Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo obiskal Gardno enoto Slovenske vojske

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je ob novem državnem prazniku dnevu slovenskega športa v Predsedniški palači, kjer sicer poteka dan odprtih vrat, obiskal pripadnike Gardne enote Slovenske vojske, ki pred Predsedniško palačo od leta 2013 izvajajo častno stražo.

Po srečanju s poveljnikom Gardne enote Slovenske vojske podpolkovnikom Markom Hlastecem in gardisti je obrambni minister mag. Matej Tonin izrazil spoštovanje in ponos glede dela enote. Kot je dejal, gardisti Slovenske vojske naloge zelo dobro opravljajo in so ena od najboljših promocij Slovenske vojske tako doma kot v tujini, kjer so pogosto edini stik visokih tujih gostov s Slovensko vojsko. »Tudi iz postroja Gardne enote se vidi, kako urejena je neka država,« je povedal minister mag. Tonin.

Častna straža je bila na podlagi odločitve predsednika republike pred Predsedniško palačo prvič postavljena na Dan državnosti 25. junija 2013. Predsednik republike je takšno odločitev sprejel, saj se ob državnih praznikih s častno stražo pred palačo simbolno izkazuje spoštljiv odnos do države kot ustanove. Da bi se izognili nepotrebnim stroškom in obremenitvam enote, pa državno stražo Gardna enota izvaja le ob državnih praznikih.

Gardna enota Slovenske vojske je danes namensko oblikovana, usposobljena in opremljena enota Slovenske vojske (protokolarne puške, sablje in protokolarni topovi), odgovorna za organizacijo in izvedbo gardnih in vojaških protokolarnih nalog, kot so sprejemi z vojaškimi častmi, častne straže, kordonski postroji, žalne in druge slovesnosti ter pogrebi z vojaškimi častmi. Kot je ob srečanju z obrambnim ministrom povedal poveljnik enote podpolkovnik Marko Hlastec, letno opravijo več kot 500 različnih nalog doma in v tujini, glavnina pa se nanaša na državni protokol. Pri tem s ciljem kar največje učinkovitosti in ob kadrovskih razmerah v Slovenski vojski gardno četo sestavljajo profesionalni gardisti, do 20 gardistov v enoto sprejmejo iz drugih enot Slovenske vojske, in sicer za obdobje do enega leta, do 80 pripadnikov pa jim iz drugih enot Slovenske vojske dodelijo le za večje državne protokolarne dogodke. Podpolkovnik Hlastec je poudaril, da enota ohranja bojni karakter, kar pomeni, da so pripadniki te enote opremljeni z bojno opremo, se usposabljajo kot drugi pripadniki Slovenske vojske in tudi sodelujejo v mednarodnih operacijah in misijah.

Prvi častni postroj pripadnikov takratne slovenske Teritorialne obrambe je bil 26. junija 1991 na slovesnosti ob razglasitvi slovenske samostojnosti. Začetki častne enote Slovenske vojske pa segajo tri tedne pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije.