Skoči do osrednje vsebine

Aktualno glede Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in pojasnilo smernic

Pojasnilo Smernic za izvedbo študijske dejavnosti v zimskem semestru študijskega leta 2020/21 glede na Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2

19. septembra 2020 je stopil v veljavo Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 124/20; Odlok). Ta kot obvezno določa uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Odlok velja tudi za visokošolski prostor, saj tega ni med izjemami.

Odlok spreminja smernice zgolj v točki 2 priporočil NIJZ (Smernice, stran 2, točka 2). V prostorih visokošolskih zavodov je tako potrebno zagotavljati fizično razdaljo najmanj 1.5 metra ter uporabljati maske v skladu z Odlokom. Pred začetkom študijskega leta je potrebno preveriti in zagotoviti, da imajo predavalnice ustrezno prezračevanje. Predavalnice je potrebno med vsakim odmorom prezračiti. Med vsako menjavo študentov v predavalnici je potrebno prostor prezračiti in razkužiti površine, ki se jih uporabniki dotikajo.

Vlada Republike Slovenije utemeljenost ukrepov iz odloka ugotavlja vsakih 14 dni; ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, ali se ti ukrepi še naprej uporabljajo ali se spremenijo oziroma odpravijo.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo redno spremljalo situacijo glede širjenja okužbe s SARS-CoV-2 in bo novosti na področju visokega šolstva ter pojasnila objavljalo na tej spletni strani.