Skoči do osrednje vsebine

Virtualni Evropski dnevi raziskav in inovacij

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Evropska komisija letos že drugo leto organizira dogodek za širšo javnost s področja raziskav in inovacij.

Glede na aktualne razmere, se letošnji dnevi raziskav in inovacij odvijajo virtualno, kar omogoča udeležbo preko 10.000 spletnih udeležencev. 

V panelni razpravi na visoki ravni o prihodnosti Evropskega raziskovalnega prostora (ERA) z naslovom "Towards ERA: Joining forces, aiming higher", je sodelovala tudi ministrica prof. dr. Simona Kustec.

Namen razprave, ki jo je povezoval Jean-Eric Paquet, generalni direktor Direktorata za raziskave in inovacije pri Evropski komisiji, je bila izmenjava mnenj in vizij o novem Evropskem raziskovalnem prostoru (ERA). V razpravi so sodelovali komisarka Mariya Gabriel, ki je predstavila vizijo prenove ERA, kot jo vidi Evropska komisija, predsednik Odbora Regij, Apostolos Tzitzikostas, ki je poudaril pomen regionalnih in lokalnih vidikov raziskovalnega prostora, ter vsi ministri aktualnega tria, nemška ministrica Anja Karliczek, portugalski minister prof. Manuel Heitor in slovenska ministrica prof. dr. Simona Kustec, ki je v razpravi o prihodnosti ERA izpostavila zlasti pomen zaupanja v znanost, povezovanja, sodelovanja in prevzemanja politične odgovornosti za prihodnji razvoj ERA.

Ministrica prof. dr. Kustec je dejala, da je področje raziskovanja ena od osrednjih tem predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, zlasti z vidika boljšega povezovanja gospodarstva in znanosti ter evropskega visokošolskega prostora. "Raziskovanje in inovacije moramo umestiti tudi v središče vseh ostalih politik", je še izpostavila ministrica.