Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti predstavil aktivnosti ministrstva na področju trajnostne mobilnosti

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti v Ajdovščini predstavil aktivnosti Ministrstva za infrastrukturo na področju trajnostne mobilnosti.

Minister Vrtovec ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti v Vipavi | Avtor: MZI

»Sedanje programsko obdobje Evropske kohezijske politike počasi zaključujemo in se že intenzivno pripravljamo na naslednjega. S pomočjo kohezijskih sredstev želimo v obdobju 2021-27 nadaljevati proces, ki smo si ga zastavili v tem obdobju. Načrtujemo, da bomo še naprej namenjali sredstva za izdelavo celostnih prometnih strategij, gradnjo infrastrukture za pešce in kolesarje, postajališča javnega prevoza in sisteme P+R«, je uvodoma dejal minister Vrtovec.

Trajnostna mobilnost je pomembna tako za zmanjševanje emisij v prometu kot za manj gneče in nesreč na naših cestah ter posledično več zdravja, zato je minister za infrastrukturo napovedal, da bomo v prihodnosti ta proces še okrepili. »Financirati želimo še več aktualnih vsebin, kot so na primer alternativna goriva v prometu ter podpora orodjem za učinkovitejše upravljanje prometa. Predvsem pa bomo vse napore usmerjali v izboljšanje javnega prevoza v Sloveniji«, je bil jasen minister.

Na Ministrstvu za infrastrukturo pripravljamo Zakon o celostnem prometnem načrtovanju, da bi zagotovili dolgoročno in sistematično izvajanje ukrepov trajnostne mobilnosti. »Zakon bo naslovil sistemsko in ciljno usmerjeno financiranje ukrepov trajnostne mobilnosti, podporo pripravi in izvajanju celostnih prometnih strategij, integracijo prostorskega in prometnega načrtovanja, ki bo sledila principom trajnostne mobilnosti ter upravljanju prometa, ki bo zagotovil učinkovitejše izvajanje prometa na obstoječih prometnicah in bo dal prednost trajnostnim oblikam mobilnosti«, je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.