Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek v Pivki za odgovorno ravnanje gospodarstva v izzivih povezanih s Covid-19

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je danes v srečal z gospodarstveniki v Pivki, kjer se soočajo z večjim številom okužb s COVID-19. Pristojni so zagotovili, da so uspeli preprečiti nadaljnje širjenje virusa, Počivalšek pa je izrazil prepričanje, da bo gospodarstvo odgovorno pristopilo k trenutnim izzivom in obvladalo krizo.

Omizje v Pivki. | Avtor: MGRT

Predsednik uprave Pivke Perutninarstvo Janez Rebec je pojasnil, da imajo trenutno v podjetju 78 okuženih in 115 ljudi v karanteni. Večina okuženih prihaja iz pakirnice mesa. Po njegovih besedah zadnja testiranja kažejo, da so preprečili nadaljnje širjenje okužb, zato računa, da bodo do konca tedna že normalizirali delovne procese.

Poleg merjenja temperature so v podjetju uvedli dodatne ukrepe, od dodatne zaščite na delovnih mestih do osebe, ki posebej skrbi za to, da se vsi držijo ukrepov, je dodal Rebec. Proizvodnja je sicer trenutno okrnjena za okoli deset odstotkov, večjega vpliva na prodajo pa zaenkrat niso zaznali.

Minister Počivalšek je po sestanku spomnil, da je ministrstvo skupaj z OZS in GZS pozvalo vsa podjetja v državi, da odgovorno pristopijo k odnosu do zdravja, "kajti le na način, da ta drugi val obvladamo, lahko računamo da bo gospodarstvo v večji meri okrevalo".

Po njegovih besedah smo sicer lahko optimisti, saj tudi napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj kažejo na to, da je padec slovenskega gospodarstva zaradi posledic epidemije manjši kot v primerljivih državah. To je skupaj s sprejetimi ukrepi dobra osnova za nadgraditev situacije v prihodnjem letu.

Počivalšek je še spomnil, da bo Slovenija imela za okrevanje na razpolago več kot 12 milijard evrov evropskih sredstev, pri čemer verjame, da bo vsaj dobra tretjina namenjena gospodarstvu. Zato pričakuje, da bodo slovenska podjetja znala sodelovati pri projektih na področju digitalizacije, raziskav, razvoja in inovacij.

Prav tako minister verjame, da bo podjetniški del gospodarstva odgovorno pristopil k trenutnim izzivom in da bodo hitro obvladali krizo s tem, da se bodo vsi držali navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.