Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjan Koritnik na srečanju z evropskim komisarjem Bretonom: »Razmere ob pandemiji so nam vsem pokazale, kako pomembna so v resnici digitalna orodja«

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je danes v Bruslju sestal z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryem Bretonom. Spregovorila sta o procesu digitalizacije v Sloveniji, vplivu pandemije Covid-19 na delovanje države na digitalnem in telekomunikacijskem področju, tehnologiji 5G, prioritetah Slovenije ob predsedovanju Svetu EU na področju digitalizacije ter upravljanju podatkov in slovenskih aktivnostih na področju umetne inteligence.
skupna fotografija ministra Koritnika in evropskega komisarja Bretona pred zastavo EU

srečanje ministra Koritnika z evropskim komisarjem Bretonom | Avtor: Lukasz Kobus/Evropska komisija

Obisk je del priprav Slovenije na predsedovanje Svetu EU, ki bo potekalo v drugi polovici leta 2021, ena izmed ključnih tem pa bo tudi področje digitalizacije. »Žal ugotavljam, da se je na Ministrstvu za javno upravo v zadnjih dveh letih absolutno premalo pozornosti namenjalo področju digitalizacije in novih tehnologij. Če je Evropska komisija še leta 2016 Slovenijo razglasila za najhitreje rastočo digitalno družbo v Evropski uniji glede na napredek in razvoj, smo med v zadnjem letu in pol na tem področju zaspali. To želim absolutno spremenil, digitalizacija je prioriteta mandata, zato sem se tudi želel osebno sestati s komisarjem Bretonom,« je ob obisku dejal minister Koritnik.

Minister je izpostavil, da se bo Slovenija v času predsedovanja osredotočila predvsem na umetno inteligenco in uvajanje naprednih tehnologij v družbo. Posebno pozornost pa že namenjamo kibernetski varnost in odpornost EU na obsežne kibernetske napade.  »V kontekstu koordiniranega pristopa EU smo tudi v Sloveniji pristopili k pripravi Nacionalnega programa za spodbujanje razvoja in uporabe umetne inteligence v Republiki Sloveniji do leta 2025, ki bo  osnova za izvajanje aktivnosti tako na nacionalni, kot tudi EU in mednarodni ravni,« je izpostavil minister in dodal, da si želi pospešiti tudi digitalizacijo storitev v javni upravi.

Posebno pozornost sta sogovornika namenila tudi uvajanju tehnologij 5G. Če želimo ostati v koraku z drugimi evropskimi in svetovnimi državami, je uvedba novih tehnologiji temeljni gradnik prihodnosti. »Pri tem je ena od prednostnih nalog Slovenije zagotavljanje varnosti omrežij 5G, saj bodo le-ta prihodnja hrbtenica naših družb in gospodarstev. To je tudi razlog, da je Slovenija podpisala skupno izjavo o varnosti 5G z ZDA,« je ob tem dodal minister. Predvidoma do konca oktobra bo predstavljena tudi sestava Sveta ministra za javno upravo za razvoj 5G tehnologije v Sloveniji, v katerem bodo priznani strokovnjaki s področja razvoja novih tehnologij. V svetu pa po ministrovih besedah zagotovo ne bo strokovnjakov z Google forumov.

Minister Koritnik je komisarju predstavil tudi delovanje prostovoljne mobilne aplikacije #OstaniZdrav, ki si jo je do sedaj naložilo že več kot 100.000 državljank in državljanov. Ob tem je minister izrazil tudi razočaranje, da EU v boji proti virusu Covid-19 ni pristopila k razvijanju enotne mobilne aplikacije za vse države članice, kar bi zaradi možnosti čezmejnega delovanja bistveno povečalo učinkovitost tega orodja ter hkrati zmanjšalo čas razvijanja in stroške v posameznih državah članicah. Je pa minister komisarju Bretonu ponudil možnost, da se Slovenija, v kolikor se bo EU za to odločila, kot ena prvih držav vključi v testiranje čezmejnega delovanja take aplikacije.