Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja za kontrolorje združenega ognja

Od ponedeljka, 21., do četrtka, 24. septembra, se bodo slušatelji mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev usposabljali na območju Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna. V Centru kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske med 7. septembrom in 16. oktobrom poteka šesttedenski tečaj, ki se ga udeležujejo pripadniki oboroženih sil iz osmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske.

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bodo v sklopu svojega urjenja podpirale posadke letal Slovenske vojske in ameriških letalskih sil v določenih časovnih intervalih, in sicer:

na območju Mirnske doline letala Slovenske vojske:

  • v ponedeljek, 21. septembra, med 9. in 16. uro,
  • v torek, 22. septembra, med 15. in 19. uro,
  • v sredo, 23. septembra, med 15. in 19. uro;

na osrednjem vadišču letala Slovenske vojske in zavezništva:

  • v torek, 22. septembra, med 10. in 17. uro,
  • v sredo, 23. septembra, med 10. in 17. uro ter med 20. uro in 21.30,
  • v četrtek, 24. septembra, med 14. in 17. uro ter med 20. in 22. uro.

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki, letos izvaja že 7. mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov. Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, kjer bodo slušatelji izvajali naloge v zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih.

 

Vojaško letalo Pilatus PC-9M Hudournik v zraku. | Avtor: Miro Majcen