Skoči do osrednje vsebine

Gospodarstvo naj bo zgled odgovornega ravnanja za preprečevanje širjenja virusa COVID-19

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije celotni gospodarski sektor pozivamo k natančnemu in doslednemu izvajanju vseh zdravstvenih in higienskih protokolov ter priporočil, preprečevanju morebitnih okužb in varovanju zaposlenih.

Ko je spomladi prvič izbruhnila epidemija novega koronavirusa, je Slovenija obstala. Delovanje mnogih družbenih sistemov in procesov smo močno omejili ali jih začasno preselili v virtualno okolje, da bi se izognili scenarijem, ki so jih doživljale številne države.

Gospodarstvo pa je delovalo naprej. V slovenskih podjetjih in organizacijah ste se odzvali hitro in ob upoštevanju novih higienskih pravil sprejeli protokole ravnanja, ki so postali merilo odgovornega ravnanja. Dejstvo, da se v pomladnih mesecih znotraj podjetij ni pojavilo niti eno samo žarišče okužb, je dokaz, da je delovne procese mogoče organizirati tudi v najzahtevnejših pogojih.

Razmere pa se ponovno zaostrujejo in zadnje dni tako z zaskrbljenostjo spremljamo naraščajočo statistiko okužb. Vitalnost našega gospodarstva je v teh okoliščinah odvisna od zdravja zaposlenih v njem.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije zato celotni gospodarski sektor pozivamo k natančnemu in doslednemu izvajanju vseh zdravstvenih in higienskih protokolov ter priporočil, preprečevanju morebitnih okužb in varovanju zaposlenih.

Direktorje pozivamo, da so odgovorni in ustrezno poskrbijo za varnost in zdravje svojih delavcev na vseh področjih – od delovnih površin, skupnih prostorov in sanitarij, zaposleni pa naj v največji meri poskrbijo za svojo varnost in zdravje ter dosledno upoštevanje vseh navodil.

Pomembno je storiti vse, da kljub izzivom, ki jih pred nas postavlja izbruh koronavirusa, naše gospodarstvo ohranimo v pogonu.