Skoči do osrednje vsebine

Rekordnih 137 pozitivnih testov, 4 ljudje so umrli

Aktualne podatke o stanju bolezni Covid-19 je na novinarski konferenci predstavil vladni govorec Jelko Kacin.

V četrtek je bilo opravljeno rekordno število testiranj, 3557, pozitivnih je bilo isto rekordno, 137 oseb. Zaradi Covida-19 se v bolnišnicah zdravi 67 bolnikov, 11 jih potrebuje intenzivno nego, s pomočjo ventilatorja jih diha devet. Umrle so štiri osebe, od teh sta 2 oskrbovanca Koroškega doma starostnikov iz Črneč.

Okužbo so v četrtek potrdili v več kot 60 občinah, največ, 37, so jih zaznali v Ljubljani, kjer je trenutno 232 aktivnih okužb. Po pet so jih v četrtek potrdili v Kranju in Kamniku, v Mariboru in Šmarju pri Jelšah po štiri.

Razmere v Pivki so še naprej resne. NIJZ je poslal v občino mobilni laboratorij za izvajanje testiranja na terenu, saj želijo predvsem v podjetju Pivka perutninarstvo pridobiti podatke o potencialno okuženih dodatnih zaposlenih, da bi glede na rezultate lažje organizirali proizvodnjo. V preteklih dneh je bilo testiranih več kot 100 zaposlenih, 46 jih je okuženi, 71 jih je v karanteni. Danes bodo testirali 300 zaposlenih, rezultati bodo znani v soboto.

Danes bosta na dopisni seji vlade sprejeta dva odloka. Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje, stopa v veljavo v noči iz danes na jutri. Določa obvezno uporabo zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo 2 metrov ali ne. Na prostem je uporaba mask obvezna, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metrov.

Drugi aktualni odlok je Odlok o spremembi Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Ta določa, da bodo s ponedeljkom, 21. septembra, lahko gostinski lokali (restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari) odprti le med 6. in 22. uro. Diskoteke in nočni klubi ostajajo zaprti.

Odlok o obvezni uporabi mark stopi v veljavo tudi za izobraževalne ustanove. Kacin je poudaril, da so s pristojnega ministrstva poslali vsem šolam in vrtcem okrožnico, kjer jih bolj natančno seznanjajo, kako naj ustanove ukrep izvajajo v praksi, ministrica pa je prisotna tudi na terenu, kjer se pogovarja z ravnatelji o dosedanjih izkušnjah šolanja v septembru.