Skoči do osrednje vsebine

Ob dnevu evropskega sodelovanja po poteh graničarjev

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
V sklopu dogodkov ob dnevu evropskega teritorialnega sodelovanja smo v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko danes v v sodelovanju s projektnimi partnerji projekta Mura Raba tour organizirali dogodek Po poteh graničarjev. Predstavili smo projekte Programa sodelovanja Interreg Slovenija-Madžarska 2014–2020, ki pomembno vplivajo na kakovost bivanja prebivalcev obmejnega območja.
Štiri osebe stojijo poleg na novo zasajenega drevesa in se smejijo

Posaditev drevesa v počastitev 30 let uspešnega sodelovanja regij znotraj Interreg družine | Avtor: Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Pod pokroviteljstvom Evropske komisije po vsej Evropi že deveto leto zapored potekajo prireditve ob dnevu evropskega sodelovanja. Dogodki se letos odvijajo v luči praznovanja 30-obletnice programov evropskega teritorialnega sodelovanja Interreg. Praznovanje se osredotoča na tri teme, ki veljajo za pomemben dejavnik gradnje močnejše in bolj povezane Evrope: vsi imamo soseda, mladina in bolj zelena Evropa, teme. Z različnimi dogodki želimo poudariti pomen dosežkov evropskih regij in držav pri čezmejnem sodelovanju. Projekti, ki se izvajajo v tem okviru, pomembno vplivajo na kakovost bivanja prebivalcev na obmejnih območjih in prinašajo dolgoročne učinke na različnih področjih.

Slovenija je s sosednjo Madžarsko uresničila že številne uspešne čezmejne projekte na področju gospodarstva, turizma, ohranjanja bogate naravne in kulturne dediščin. Projekti prispevajo k identiteti obmejnega prostora.

Skupina 50 udeležencev se je zbrala v Markovcih na Goričkem, kjer sta udeležence uvodoma pozdravila mag. Nina Seljak, direktorica Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in mednarodne finančne mehanizme v SVRK, in župan občine Šalovci Iztok Fertek. Sledila je predstavitev projekta Green Exercise in Mura Raba tour, ki sta bila sofinancirana s sredstvi programa čezmejnega sodelovanja. Predstavnik vodilnega partnerja projekta Mura Raba tour Simon Balažic, direktor TV AS, je poudaril, da je cilj projekta vzpostavitev vodnega, konjeniškega, pohodnega in kulturnega turizma v obliki turističnega produkta. Predstavitvi je sledila simbolična zasaditev lipe v počastitev 30 let uspešnega sodelovanja regij znotraj Interreg družine.

Udeleženci so se v nadaljevanju podali na krajši pohod proti slovensko-madžarski meji v kraj Čepince in ob poti spoznavali skrivnosti upornikov krucev. V Čepincih so si ogledali tematsko muzejsko zbirko o graničarjih v obnovljeni stražarnici. Sledila je zasaditev še enega drevesa, tokrat simbolno v neposredni bližini slovensko-madžarske meje.

Kot je dejala mag. Nina Seljak, so številni uspešno izvedeni čezmejni projekti plod sodelovanja madžarskih in slovenskih partnerjev, današnjega dogodka pa brez sodelovanja in Interreg programa ne bi uspeli izvesti. »Sodelovanje je ključno za medsebojno spoznavanje in dvig zaupanja v čezmejnem območju. Projekta Mura Raba tour in Green exercise, ki sta bila danes predstavljena, dokazujeta, da se sodelovanje v praksi izplača, zagotavlja prepoznavnost projekta in večje število obiskovalcev,« je povedala in dodala, da so mnoge raziskave pokazale, da je organiziranost in sodelovanje na čezmejnem nivoju veliko boljše in prinaša boljšo učinkovitost v primerjavi z učinkovitostjo zgolj na nacionalnem nivoju, kar se odraža tudi v boljši porabi sredstev.