Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik se je sestal z začasnim odpravnikom poslov na britanskem veleposlaništvu v Sloveniji Paulom Jancarjem

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je danes sestal z začasnim odpravnikom poslov na britanskem veleposlaništvu v Sloveniji Paulom Jancarjem. Govorila sta o sodelovanju med državama na področju digitalizacije in pametnih mest, soočanju s pandemijo virusa covid-19 ter o pripravah Slovenije na predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta 2021.
minister Koritnik in začasni odpravnik poslov Paulo Jancarja - skupinska fotografija

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik in z začasni odpravnik poslov na britanskem veleposlaništvu v Sloveniji Paul Jancar | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Državi po oceni sogovornikov zelo dobro sodelujeta na področjih, ki sodijo med pristojnosti Ministrstva za javno upravo. Med drugim sta ministrstvo in britansko veleposlaništvo skupaj organizirala konferenco na temo javnega naročanja, predstavniki ministrstva pa se redno udeležujejo konferenc, kjer predstavljajo slovenske izkušnje in najboljše prakse na področju odprtih podatkov, boljše zakonodaje in drugo.

Glede digitalizacije je minister uvodoma poudaril, da je v zahtevnih razmerah pandemije covid-19 slovenski digitalni sektor s svojo digitalno komunikacijsko in storitveno infrastrukturo uspešno podpiral delovanje gospodarstva, izobraževalnega sistema in celotne družbe. »Menimo, da je pandemija pokazala tudi, da je treba fiksna širokopasovna omrežja še razširiti, povečati dostopnost mobilnih komunikacijskih omrežij (vključno s tehnologijo 5G) ter ponudbo in kakovost digitalnih storitev,« je še dodal Koritnik.

Poudarek slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju digitalizacije bo na umetni inteligenci, kibernetski varnosti in e-upravi. Hkrati pa bomo po besedah ministra v tem času sprejeli tudi nacionalno strategijo umetne inteligence do leta 2025, katere osnutek je že pripravljen.

Sogovornika sta ob koncu izrazila zadovoljstvo ob spoznavnem srečanju in predstavljenih temah. Minister Koritnik pa se je predstavnikom veleposlaništva tudi zahvalil za odlično delo nekdanje veleposlanice Sophie Honey v Sloveniji ter predal želje po uspešnem delu njene naslednice, ki bo v Slovenijo prišla do konca oktobra letos.