Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek odprl Bobrov center

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
V naselju Nimno pri Rogaški Slatini je vrata odprl naravovarstveni Bobrov center. Gre za objekt, ki bo ponujal številne dogodke in dejavnosti, s katerimi bodo obiskovalcem približali naravno dediščino Obsotelja.

Minister Počivalšek nagovarja zbrane na otvoritvi naravovarstvenega centra Bober. | Avtor: MGRT

Bober, ki je postavljen v središče celostne podobe in zgodbe novega centra, nakazuje, da so ena glavnih ciljnih skupin centra otroci in družine. Projekt je plod sodelovanja več slovenskih in hrvaških občin ter organizacij in je del projekta »Vezi narave,« ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V–A Slovenija – Hrvaška.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je ob odprtju Bobrovega centra spomnil nekaterih pomembnih turističnih zgodb, ki so v zadnjih desetletjih močno pospešile razvoj krajev ob Sotli. »Turizem je generator razvoja in zadovoljen sem, da je ta zavest pri mojih rojakih sprožila željo po tem, da bi bila Kozjansko in Obsotelje ena najpomembnejših in najprepoznavnejših turističnih destinacij.«

Turistične zgodbe, ki izhajajo iz naše naravne in kulturne dediščine, so prihodnost našega turističnega razvoja.

Bobrov center po ministrovih besedah simbolizira skrb za naravo, zavedanje vloge turizma za razvoj širšega okolja ter pomen dobrega sodelovanja med občinami z obeh strani meje. V objektu, ki je v večini iz lesa, pa vidi dober primer trajnostnega razvoja. »Lesena gradnja je po našem prepričanju zelo dober  odgovor na to, kako spodbujati trajnostno gospodarstvo, kako blažiti vplive podnebnih sprememb in kako oživiti nekdaj izjemno močno lesno industrijo na Slovenskem.«

V Bobrovem centru bodo štirje vsebinski razstavni in doživljajski sklopi:

  • geografski oris Obsotelja,
  • življenje vodnih vrst,
  • bogastvo naravnih vodotokov,
  • rešitve – pogled v prihodnost.

Center predstavlja novo turistični stično točko, ki jo minister Počivalšek vidi tudi kot pot do uresničitve še enega smelega načrta v tem delu Slovenije, to je ojezeritev Vonarskega jezera.