Skoči do osrednje vsebine

Minister Černač ob dnevu evropskega sodelovanja na otvoritvi Naravovarstvenega centra Sotla

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Naravovarstveni center Sotla je bil sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru projekta Vezi narave. Minister je na otvoritvi v pozdravnem nagovoru poudaril pomen čezmejnih projektov kot pomemben element naslavljanja skupnih izzivov.
Trije možje s škarjami v rokah režejo otvoritveni trak pred stavbo

Otvoritev Naravovarstvenega centra Sotla | Avtor: Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

V Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ob dnevu evropskega sodelovanja s partnerji čezmejnih programov sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška, Interreg V-A Slovenija-Madžarska in Interreg V-A Slovenija-Avstrija letos pripravljamo tri dogodke, na katerih bomo predstavili učinke čezmejnih projektov. Letošnji dogodki v okviru dneva evropske sodelovanja potekajo pod sloganom »Celebrating 30 years together«, s katerim obeležujemo 30. obletnico programov evropskega teritorialnega sodelovanja Interreg. Na pobudo Evropske komisije in programa Interact se letos predstavljajo »zeleni« projekti, zato bomo na dogodkih simbolično zasadili drevesa.

V okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014–2020 smo letos predstavili projekt Vezi narave. Dogodek smo izvedli ločeno na obeh straneh meje, v Nimnem pri Rogaški Slatini smo odprli Naravovarstveni center Sotla, v Risvici pri Kumrovcu pa učno pot Zelenjak. Na dogodku smo izpostavili skupni izziv programskega območja, in sicer načrtovanje in izvajanje usklajenih ukrepov za ohranjanje vrst in habitatov na čezmejnem območju.

Minister Černač je v Nimnem pri Rogaški Slatini pozdravil udeležence in poudaril pomen čezmejnih projektov kot pomemben element za izvajanje skupnih obmejnih izzivov. »Projekt Vezi narave z Naravovarstvenim centrom Sotla na sodoben interpretativni način obiskovalce ozavešča o pomenu narave in poudarja skrb za ohranitev biodiverzitete in ekosistemov. Čezmejni projekti, ki jih izvajamo s pomočjo evropskih sredstev programov Interreg, dokazujejo, da skupno delo prinaša boljše rezultate in trajnostne učinke,« je  povedal. »Živimo v času, ko je spoprijemanje s številnimi izzivi in negotovostjo postala naša realnost, vendar mora poleg okrevanja države ter družbe in postavljanja novih temeljev, predvsem v zdravstvu, skrbi za starejše, infrastrukturi, zeleni ter digitalni Evropi, Slovenija zasledovati tudi cilj Pametne Evrope in sprejeti mnoge razvojne izzive, ki prinašajo tudi nove priložnosti,« je poudaril in nadaljeval, da so to priložnosti za razvoj družbe, ki bo napredna in pametna, na drugi strani pa bo ohranila vse tisto, kar so nam zapustili naši predniki. »Zato sta bila in bosta tudi v prihodnje »Green« in »Smart« medsebojno povezana in soodvisna. Želimo ohraniti čisto in zeleno naravo, na drugi strani pa omogočiti prehod v napredno in visoko razvito družbo,« je zaključil minister Černač.  

Zbrane so pozdravili tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Občine Rogaška Slatina Branko Kidrič in direktor Zavoda RS za varstvo narave Teo Hrvoja Oršanič. Po slavnostni otvoritvi in ogledu Naravovarstvenega centra Sotla so gostje simbolično zasadili drevo.