Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek na obisku v Hmeljarstvu Čas in podjetjih Forminka Zelenjava d.o.o. ter Jeruzalem Ormož Sat

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je včeraj mudil na terenu, obiskal je Hmeljarstvo Čas na Hmeljarskem posestvu v Radljah ob Dravi ter podjetji Forminka Zelenjava d.o.o. ter Jeruzalem Ormož Sat.
Dva moška si ogledujeta notranjost in stroje v hmeljarstvu Čas

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek in lastnik hmeljarstva Jože Čas | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Hmeljarstvo Čas je eno od največjih pridelovalcev hmelja v Evropi - trenutno pridelujejo hmelj na 170 hektarjih površin. Povprečna letna proizvodnja hmelja se giblje med 360 in 380 tonami suhega hmelja, pri čemer pridelujejo aromatski hmelj slovenskih sort Aurora, Styrian Golding in Bobek. Pri tem osnovno obdelavo na njivi, zaščito pred škodljivci in boleznimi ter spravilo in sušenje pridelka opravljajo z najsodobnejšo tehnično opremo, sam tehnološki postopek pridelave pa je voden strokovno in v skladu z najnovejšimi smernicami in pravili »integrirane – okolju prijazne pridelave«, s čim manj vnosi nitratov in čim manjšim možnim številom škropljenj. Predstavniki podjetja Hmeljarstvo Čas so državnega sekretarja seznanili s procesom obiranja hmelja ter njegovo predelavo. Pri tem so mu predstavil načrte podjetja v prihodnje ter težave, s katerimi se srečujejo.

V nadaljevanju terenskega obiska je državni sekretar obiskal podjetje Forminka Zelenjava d.o.o. v Forminu, kjer se je srečal z vodstvom podjetja - Ivanom in Kristino Kelenc ter mlado prevzemnico kmetije Lesarovi, Leo Žnidarič. Beseda je tekla o umestitvi blagovne znamke v Sloveniji pridelane zelenjave, možnosti hitrejšega razvoja in razširitev (povečanja) pridelave zelenjave. Sledil je ogled kmetije, pridelava, skladiščenje in pakiranje pridelkov.

V nadaljevanju je potekalo delovno srečanje z Markom Plohlom. direktorjem podjetja Jeruzalem Ormož Sat, ki  kot prvo v Sloveniji ponuja lokalno pridelan sladki krompir, katerega pridelajo v porečju Drave na peščenih tleh, ki se hitro segrevajo, kar so za ta pridelek idealne razmere.