Skoči do osrednje vsebine

Urejanje problematike reševanja v gorah

Minister za obrambo mag. Matej Tonin s sodelavci se je danes, v sredo, srečal s predstavniki Planinske zveze Slovenije, Gorske reševalne zveze Slovenije in Slovenskega zavarovalnega združenja. Tema pogovorov je bila dolgoročna ureditev financiranja reševanja v gorah.

Minister Tonin je navzočim predstavil trenutno financiranje helikopterskega reševanja in predlog, po katerem bi zakonsko določili, da se delež stroškov reševanja v gorah tistim, ki ne bi bili ustrezno zavarovani, prenese na njih. Tako zbrana sredstva bi porabili izključno za financiranje reševanja v gorah, usposabljanja in izobraževanja. Tako Planinska zveza Slovenije kot Gorska reševalna zveza Slovenije tako rešitev podpirata.

Predstavniki zavarovalnic so povedali, da zavarovalnice paketa, ki bi pokrival klasično gorsko in helikoptersko gorsko reševanje, v Sloveniji še nimajo, a bi ga na podlagi statističnih podatkov iz preteklih reševanj lahko pripravili.

Sogovorniki so se strinjali, da je treba dvigniti tudi družbeno odgovornost vseh, ki hodijo v gore, da se zavedajo, da se nesreče dogajajo in da se morajo tudi sami v gorah obnašati odgovorno. Sam sistem reševanja v gorah se ne bo spreminjal, saj je po ministrovih besedah eden najboljših v Evropi.

Število posredovanj v slovenskih gorah se iz leta v leto povečuje. Leta 2013 je Gorska reševalna služba opravila 393 intervencij, od tega 175 s pomočjo helikopterja, lani pa 604 intervencije. Kar 255-krat jim je na pomoč priskočil helikopter. Stroški helikopterskih intervencij v gorah so samo obrambno ministrstvo lani stali 580.000 evrov.

Helikopter Slovenske vojske Bell 412 med reševanjem lebdi in z vitlom dviga ponesrečenca

Helikoptersko reševanje s helikopterjem Slovenske vojske | Avtor: Borut Podgoršek, MORS