Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je obiskala Dom starejših Ormož, si na terenu ogledala škodo po neurju na nekaterih kmetijah in se udeležila okrogle mize na temo pomoči po neurju

Ministrica dr. Aleksandra je v domu starejših Ormož, obiskala stanovalce in se z vodstvom Doma pogovorila o izgubah hrane in odpadni hrani. 29. septembra letos prvič obeležujemo Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanju se bo aktivno pridružil tudi Dom starejših Ormož. V nadaljevanju je ministrica obiskala več kmetij na ormoškem – mladega prevzemnika kmetij, si ogledala posledice neurja in povzročeno škodo, na koncu pa sodelovala na Okrogli mizi, kjer so predstavili podatke o škodi na kmetijski proizvodnji po neurju ter nakazali možnosti pomoči prizadetim.
Skupina ljudi za mizo v pogovoru

Ministrica na pogovoru z vodstvom Doma starejših Ormož | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Tema pogovora v Domu starejših med ministrico in vodstvom je bila  preverjanje možnih rešitev za preprečevanje izgubljene, odpadne hrane. Hrana se lahko izgubi ali zavrže na vseh stopnjah verige preskrbe s hrano – tudi med pripravo obrokov v obratih množične prehrane. Potrebno je učinkovito ozaveščanje in predano izboljšanje dosedanje prakse, ki bi zmanjševala količine odpadne hrane. Vodstvo Doma starejših Ormož, se tega izziva dobro zaveda, zato bodo pri obeleževanju Mednarodnega dne ozaveščenosti o izgubah hrane aktivno sodelovali in skušali uvesti dobro prakso zmanjševanja izgub in odpadkov hrane. V nadaljevanju je ministrica dr. Aleksandra Pivec obiskala kmetijo Roman Meško, ki jo je prevzel mladi prevzemnik, ukvarja pa se z  rejo piščancev, goveda in pridelavo česna.  Posledice neurja in škodo, ki jo je povzročilo, si je ministrica ogledala na dveh kmetijah -pridelavo zelenjave na kmetiji Slavek Venta in kmetijo Kralj Ludvik. Ob tem je poudarila:

 »Prizadetim bomo čim hitreje priskočili na pomoč. Dolgoročno bo potrebno vlagati v preventivne ukrepe. Na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano razvijamo tudi idejo o ustanovitvi vzajemnega sklada za škodne dogodke.«

Po ogledu kmetij si je ministrica ogledala staro lokacijo nekdanje Tovarne sladkorja v Ormožu in obiskala podjetje Verus vinogradi.

Popoldne se je ministrica dr. Aleksandra Pivec udeležila okrogle mize: »Škoda v kmetijstvu v letu 2020 in možnosti odprave posledic«, ki jo je organizirala Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija (KGZS) Območna enota Ptuj in KGZS Zavod Ptuj. Na okrogli mizi so predstavili podatke o škodi na kmetijski proizvodnji po neurju in toči ter nakazali možnosti pomoči.