Skoči do osrednje vsebine

Prvi sestanek odbora visokih predstavnikov Jadransko-jonske pobude pod slovenskim predsedovanjem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
15. septembra 2020 je potekal prvi sestanek odbora visokih predstavnikov Jadransko-jonske pobude (JJP) pod slovenskim predsedovanjem. Srečanje je zaradi pandemije covid-19 potekalo v obliki video konference.

Predstavniki desetih držav članic (Albanije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Grčije, Italije, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije, San Marina in Slovenije) so se seznanili s prioritetami slovenskega predsedovanja, ki poteka od junija letos do konca maja 2021. Slovenija bo v času predsedovanja JJP, v formatu okroglih miz prioritetno naslovila izzive na področju infrastrukturne povezljivosti, znanosti in kulture, turizma, problematike mladih in digitalizacije.

Predstavljen je bil tudi program predsedovanja, ki pa je indikativne narave, saj bo lahko zaradi pandemije COVID-19 prilagojen in vsaj deloma izveden preko spletne platforme JJP in EUSAIR. V začetku novembra bo na Primorski Univerzi v okviru srečanja združenja univerz UNIADRION, izvedena okrogla miza na temo visokega šolstva in izobraževanja. Za letos se načrtuje še okrogla miza na temo gospodarskega sodelovanja, ki naj bi bila izvedena skupaj z Luko Koper. V okviru parlamentarne dimenzije bo izvedeno srečanje predsednikov parlamentov, predvidoma spomladi 2021 v Sloveniji, in ministrsko srečanje konec maja, prav tako v Sloveniji, kjer bo predsedovanje pobudi od Slovenije prevzela Albanija.

Predstavniki Stalnega sekretariata JJP, ki deluje v Anconi, so poročali o izvedeni okrogli mizi varuhov človekovih pravic držav članic na temo pravic otrok ter o povezanosti med JJP in evropsko perspektivo Zahodnega Balkana. Slednje je tudi med osnovnimi cilji JJP.

Naslednje srečanje odbora visokih predstavnikov bo potekalo februarja 2021.