Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Anže Logar na neuradnem srečanju na Brdu pri Kranju gosti zunanje ministre Avstrije, Češke in Slovaške

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar danes na Brdu pri Kranju gosti zveznega ministra za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Alexandra Schallenberga, ministra za zunanje zadeve Češke republike Tomáša Petříčka in ministra za zunanje zadeve Slovaške Ivana Korčoka. Minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto se je včeraj opravičil, saj se bo udeležil podpisa o normalizaciji odnosov med Izraelom in ZAE, ki bo potekal danes v Beli hiši. Že tretje srečanje zunanjih ministrov neuradne pobude Central 5, ki je nastala v času izbruha pandemije novega koronavirusa iz potrebe po tesnem usklajevanju ukrepov za njeno zajezitev, je pokazalo zavezanost ministrov k nadaljevanju poglobljenega sodelovanja in povezovanja med sosednjimi državami in državami v regiji, tudi na drugih področjih skupnega interesa.

Ministri so na tretjem neuradnem srečanju pobude Central 5 velik del razprave posvetili usklajevanju ukrepov ter blažitvi gospodarskih in družbenih posledic pandemije covid-19. Ministri so se dogovorili za redno koordinacijo na ravni generalnih direktorjev glede usklajenega sprejemanja ukrepov v zvezi s Covid-19, s čimer so nadgradili neformalno pobudo. Strinjali so se, da je nujno na eni strani upoštevati ukrepe in ohraniti zdravje državljanov, pri tem pa ne ohromiti naših gospodarstev. Minister dr. Logar je ob tem poudaril, da si nobena od držav ne želi ponovitve scenarija, ki smo ga videli ob prvem izbruhu epidemije spomladi. Ministri so podprli napore EU za usklajeno odzivanje in enakomerno ukrepanje držav članic.

Del pogovorov so posvetili tudi gospodarskim temam: osredotočili so se na možnosti regionalnega infrastrukturnega povezovanja in povezljivosti. Pogovarjali so se tudi o sodelovanju v različnih regionalnih forumih: ministri pobude C5 med drugim sodelujejo tudi v pobudi Tri morja za tesnejše sodelovanje v širši regiji srednje in vzhodne Evrope.

Kar zadeva evropske teme, so ministri izrazili zadovoljstvo nad doseženim soglasjem glede večletnega finančnega okvirja in svežnja za okrevanje, ki bo gospodarstvom držav članic omogočil učinkovito soočanje s posledicami pandemije in drugimi izzivi, kot so digitalizacija in klimatske spremembe. Beseda je tekla tudi o načrtih za gospodarske projekte znotraj sklada za okrevanje, del razprave pa so posvetili tudi ključnim izzivom in razmeram v Evropski uniji.

Neformalno srečanje je prav tako služilo izmenjavi pogledov in stališč glede nekaterih aktualnih zunanjepolitičnih tem, ki bodo 21. septembra na dnevnem redu Sveta za zunanje zadeve v Bruslju. Med njimi so dogajanje v vzhodnem Sredozemlju, razmere v Belorusiji, v Libiji in ostalih kriznih žariščih v Evropi in svetu.

Tiskovna konferenca ministrov C5