Skoči do osrednje vsebine

DS Kajzer skupaj s češkim zunanjim ministrom Tomášem Petříčkom pozdravil udeležence poslovnega dogodka "Nanodan v Ljubljani"

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V prostorih Gospodarske zbornice Slovenije je 15. septembra potekal "Nanodan v Ljubljani: Predstavitev čeških nanotehnoloških podjetij", kjer je svoje dejavnosti predstavilo 7 čeških podjetij s področja nanotehnologije. Predstavitve so bile osredotočene na opis proizvodnih programov, primarno usmerjenih v zaščitne proizvode pred širjenjem novega koronavirusa.

Udeležence poslovnega dogodka je, skupaj z ministrom za zunanje zadeve Češke Tomášem Petříčkom, ki se danes udeležuje srečanja C5 v Ljubljani, pozdravil državni sekretar Tone Kajzer. DS Kajzer je izpostavil tradicionalno dobre in prijateljske odnose med Slovenijo in Češko ter poudaril, da sta naši državi podobno misleči poslovni partnerici in uspešni srednjeevropski državi, ki igrata konstruktivno vlogo v regiji in v EU. Češka je 11. najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije, med tujimi vlagatelji v Sloveniji se uvršča na 11. mesto in na 13. mesto med destinacijami za slovenske neposredne naložbe v tujini. Češka je tudi 6. najpomembnejša slovenska turistična partnerica. 

DS Kajzer je poudaril, da so trenutne razmere zaradi pandemije Covid-19  posebej zaskrbljujoče za države z razmeroma majhnim in odprtim gospodarstvom, kakršni sta Slovenija in Češka. Tudi zato sta tesnejše sodelovanje na dvostranski ravni in znotraj EU ter medsebojna podpora nujni za manjše države članice EU. Organizacija dogodkov, kakršen je danes v Ljubljani, je tudi v tej luči zelo pomembna.

DS Kajzer je še izpostavil, da imamo v Sloveniji vrhunsko tehnološko znanje in inovativne dosežke naših podjetij. Slovenija je tudi med najhitreje rastočimi državami članicami EU na področju digitalizacije in ambiciozna zelena referenčna država v digitalni Evropi. Kot taka si prizadeva uveljaviti se kot vzor v smislu sodelovanja med gospodarstvom, znanostjo in državo pri uvajanju sodobnih in varnih digitalnih rešitev v življenje svojih državljanov.

Dogodek, ki se ga je udeležilo približno 20 predstavnikov slovenskih institucij in podjetij, je potekal ob upoštevanju ukrepov NIJZ v organizaciji Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani in Združenja nanotehnološke industrije Češke republike.