Skoči do osrednje vsebine

Analiza prvega kroga usposabljanj za inovativnost v državni upravi - kako nam je šlo?

Ob pripravah na novi krog usposabljanj (2020 – 2022) smo pripravili obsežno analizo prvega kroga, ki predstavlja uvid v obiskanost posameznih modulov. Z rezultati smo zelo zadovoljni!
Na fotografiji so dejstva o usposabljanjih Inovativen.si

Dejstva o usposabljanjih Inovativen.si | Avtor: MJU

Raznolike in aktualne vsebine

Prvi cikel usposabljanj je sestavljalo kar 9 modulov: Moderiranje, Oblikovalsko razmišljanje, Agilno delo, Učinkovita predstavitev, Kreativno - lateralno razmišljanje, Elevator pitch, Evalvacija, Osnove vizualizacije in Kreativno pisanje. Z njimi smo zajeli večino aktualnih znanj in veščin 21. stoletja, ki so pomembna za bolj inovativno in učinkovito državno upravo.

Udeležba nad pričakovanji

Med leti 2018 in 2020 smo skozi usposabljanja popeljali kar 1.066 udeležencev, kar skoraj dosega cilj, ki smo ga zastavili za celotno obdobje trajanja projekta (2017 – 2022). Izmed vseh organov, ki so bili vključeni v program usposabljanj, predstavljajo največji delež uslužbenci Ministrstva za javno upravo, sledijo uslužbenci upravnih enot in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvi in prehrano, itd. Med vsemi usposabljanji je bil najbolje obiskan modul Kreativno pisanje. Poleg tega sta med bolj obiskanima še modula Kreativno - lateralno razmišljanje in Moderiranje. Pri tem ne smemo zanemariti dejstva, da je na potek in obisk usposabljanj močno vplivala tudi epidemija COVID-19, ki pa nas ni ustavila.

Ambasadorji, ki delijo znanja

Od začetka projekta smo uspeli zgraditi mrežo več kot 70 ambasadorjev inovativnosti. Ti prihajajo iz različnih organov, njihovo poslanstvo pa je, da svoja znanja prenašajo tudi na sodelavce. Kar 24 ambasadorjev se je udeležilo najmanj 5 različnih usposabljanj, glede na število udeležbe pa je bilo med njimi najbolj priljubljeno usposabljanje Kreativno - lateralno razmišljanje. Veseli nas, do so naši ambasadorji naklonjeni novemu načinu razmišljanja, ki je ključ do napredka.

Česa smo se naučili?

Prvi krog usposabljanj je tudi nam prinesel veliko novih znanj in izkušenj, ki jih bomo uporabili pri oblikovanju novega kroga. Eno izmed pomembnejših spoznanj je vsekakor to, da je znanje veliko bolj učinkovito predajati s pomočjo konkretnih primerih. Zato nameravamo v prihodnje še pogosteje prakticirati način »learn by doing« in spodbujati, da udeleženci na usposabljanja pridejo s konkretnimi izzivi, s katerimi se soočajo. Prav tako bomo za udeležence pripravili vprašalnik, na podlagi katerega bomo pred usposabljanji ocenili njihovo predznanje in jih glede na to razvrstili po skupinah. Na ta način bomo zagotovili, da bo prav vsak pridobil kar največ uporabnega znanja in novih veščin.

Prepričani smo, da bo drugi krog, ki bo obogaten z novimi vsebinami, še bolj inovativen!