Skoči do osrednje vsebine

V okviru srečanja veleposlanikov držav članic Nata je svojo dejavnost predstavil tudi Grozd obrambne industrije

Ministrstvo za zunanje zadeve je v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in Slovensko vojsko v prostorih športne dvorane Vojašnice Edvarda Pepelka v Ljubljani gostilo srečanje veleposlanikov držav članic Nata, akreditiranih v Sloveniji. Ob tej priložnosti so se v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenija predstavila tudi slovenska podjetja, združena v Grozd obrambne industrije Slovenije.

Zbrane sta v uvodu nagovorila gostitelj srečanja, minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, in državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret, ki sta poudarila pomen tesnega sodelovanja zunanje in obrambne politike ter zaveznikov v okviru Nata, ki je tako politična kot tudi obrambna organizacija. Dobro sodelovanje je prednost tudi pri podpori slovenskemu gospodarstvu, slovenski obrambni industriji, ki je po besedah ministra Logarja pomembna tudi z vidika raziskav in razvoja. Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je izrazil zadovoljstvo, da letos srečanje veleposlanikov poteka v vojaškem objektu, med slovenskimi vojaki, ki skupaj z zavezniškimi vojskami opravljajo naloge po vsem svetu. Dogodka so se udeležili tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Glavaš in predstavniki Slovenske vojske, ki so pripravili tehnični zbor oborožitve in opreme. Ob tej priložnosti so zbranim predstavili zložljive smuči, inovacijo podjetja Elan, ki je bila razvita v sodelovanju in ob podpori Ministrstva za obrambo. Ob prihodu v vojašnico je visoke goste pozdravil podpolkovnik Bojan Langerholc, poveljnik 10. polka, ki je zbranim zaželel dobrodošlico v Vojašnici Edvarda Peperka.

Predstavitve dejavnosti, produktov in storitev na področju obrambe, varnosti in zaščite je pripravilo 11 slovenskih podjetij. Ante Milevoj, direktor Gospodarskega interesnega združenja Grozd obrambne industrije Slovenije, se je zahvalil za povabilo in pojasnil namen in naloge združenja, ki povezujejo 40 slovenskih podjetij z več kot 3000 ljudmi.

Vsakoletno srečanje veleposlanikov se je nadaljevalo z delovnim kosilom, ki ga je gostil minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. Posveta so se tokrat udeležili tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret in generalni direktor Direktorata za obrambno politiko mag. Uroš Zorko ter načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Glavaš.