Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek na 7. konferenci slovenskih izvoznikov: »Izvoz je vlečni konj našega gospodarstva«

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Na Brdu pri Kranju se je v organizaciji Akademije Finance odvila 7. konferenca slovenskih izvoznikov. V uvodnem nastopu je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek izpostavil, da izvoz ostaja vlečni konj slovenskega gospodarstva, zaradi česar je pomembno, da država podjetjem, ki ciljajo na tuje trge, zagotavlja sredstva in podporo pri njihovih aktivnostih.

Foto: Jernej Lasič

»Ko govorimo o slovenskem gospodarstvu, govorimo o tem, kaj zmoremo na tujih trgih.« Prodor na tuje trge in krepitev položaja v globalnem okolju, je eden ključnih strateških ciljev našega gospodarstva. »Temu sledimo tudi v programu za promocijo investicij in internacionalizacijo slovenskega gospodarstva 2020-2024, ki ga pripravljamo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo«, je izpostavil minister Zdravko Počivalšek.

Središče našega gospodarskega razvoja po njegovih besedah predstavljajo tri usmeritve: trajnost, inovativnost in digitalnost. Po ministrovih besedah želi Slovenija razmere, ki jih je povzročila pandemija, izkoristiti kot priložnost in premišljeno odgovarjati na potrebe trga in časa. »Naše gospodarstvo mora postati bolj dinamično, odporno in konkurenčno.

Predlog evropske komisije o Evropi nove generacije, v okviru katerega bo Sloveniji namenjeno skoraj 5,7 milijarde evrov, bo po ministrovih besedah dal slovenskemu gospodarstvu nov zagon. Ne gre pa spregledati niti zajetnega deleža evropskih sredstev v vrednosti v višini 10,3 milijarde evrov, ki bodo namenjena odpravi posledic gospodarske in socialne škode, ki jo je povzročila pandemija COVID-19 ter prehodu v odpornejšo, zeleno in digitalno Evropo.

Vse to daje slovenskemu gospodarstvu nove in velike priložnosti, na katere moramo biti pripravljeni in se nanje odzivati učinkovito in natančno. »Vlaganja v pametne projekte bodo okrepila našo konkurenčnost in močno izboljšala naš dolgoročni položaj v globalnem okolju«, je ob koncu svojega prispevka na konferenci še izpostavil minister Počivalšek.