Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Stanonik na ogledu škode po neurju na območju Laškega

Državni sekretar Damjan Stanonik si je včeraj skupaj s predstavniki Zavoda za gozdove v okolici Laškega ogledal škodo, ki je v tamkajšnjih gozdovih nastala po nedavnih neurjih.

Na Celjskem je po sedanjih ocenah poškodovanih 3000 kubičnih metrov lesa, pri čemer so najbolj prizadeti na območju Laškega. Dobra novica je da ni človeških žrtev.

Državni sekretar Stanonik je poudaril da je sedaj najpomembnejša sanacija, povezana z večjimi količinami lesa, ki ga bo treba odpeljati iz gozda. Ker gre za zelo zahtevne in strme gozdne površine, bo sanacija zagotovo trajala kar nekaj časa. V okviru ogleda škode, se je tudi sestal z županom Laškega Francom Zdolškom, s katerim sta govorila o nujno potrebni sanaciji poškodovanih gozdnih cest.

Pomembno je, da popis škode po zadnjem neurju še vedno poteka po vsej državi, šele na podlagi končne višine škode pa se bodo odločali o morebitni razglasitvi naravne nesreče na nacionalni ravni. Ta bi morala po izračunih znašati najmanj tri milijone evrov za vso državo. Če bo ocenjena škoda manjša, bo po potrebno spremeniti zakonodajo tako, da bo vseeno omogočala finančno pomoč pri odpravljanju posledic ujme.

Neurje s hudo točo je konec avgusta prizadelo tudi prebivalce bližnjih občin Sevnica in Radeče, ki ju je kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec obiskala v ponedeljek. Takrat je dejala, da bodo, ko bodo znani uradni podatki o škodi, čim prej priskočili prizadetim na pomoč.