Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek na obletnici podjetniškega inkubatorja v Rogaški Slatini: »Slovenska prihodnost bo zelena, digitalna in pametna, ali pa je ne bo«

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je udeležil prireditve ob 11. obletnici Mrežnega podjetniškega inkubatorja Rogaška Slatina. V inkubatorju, ki predstavlja osrednjo točko podjetniškega okolja na Kozjanskem in Obsotelju, je v dobrem desetletju delovalo že več kot 100 podjetij, ki danes zaposlujejo več kot 200 zaposlenih in ustvarijo preko 20 milijonov prometa na letni ravni.

V pogovoru s podjetniki je minister Zdravko Počivalšek, sicer redni gost dogodkov v slatinskem inkubatorju, izpostavil potrebo o odločnejši podpori podjetniških iniciativ ter vlaganju v tri stebre slovenske prihodnosti. »Slovenska prihodnost bo zelena in digitalna in pametna, ali pa je ne bo. To pomeni: če ne bomo vseh moči usmerili v to, da okrepimo naš položaj na teh treh segmentih, prihodnost ne bo na naši strani«.

Minister je odprl tudi vprašanja, ki bodo po njegovem temeljno zaznamovala smer, ki jo bomo kot država in družba ubrali v prihodnjih letih. »Covid-19 ni pokazal samo na to, kako ranljivi smo kot družba, dal nam je tudi še eno priložnost, da razmislimo o tem, kje kot država in družba hočemo biti čez 5, 10, 30 let. Hočemo biti država, v kateri bo cenjeno znanje in v kateri ne bomo postrani gledali uspešnih ljudi? Družba, v kateri bomo mladim, ki bodo imeli dobre ideje, pomagali, ne pa jim komplicirali življenj s tisoči predpisov tako dolgo, dokler ne bodo izgubili volje?«

Vse to so dileme, ki zahtevajo hitre in konkretne odzive tudi s strani države, zato je minister gostom dogodka predstavil tudi sveženj aktualnih ukrepov za spodbudo gospodarstva. Zaključil je z mislijo, da moramo obdobje, v katerem se vse države sprašujejo, kako naprej, »izkoristiti kot priložnost, da se postavimo višje na seznam najboljših držav. Imamo vse predispozicije za to«.