Skoči do osrednje vsebine

Hackathon “Življenje s podnebnimi spremembami” – sprejmi izziv in sooblikuj rešitev

Se spomniš zadnjega belega božiča? Pomladi, ko so se prebujali popki, ki so se v nekaj tednih razvili v lepe in zdrave plodove in sadeže? Ali pa poletnih temperatur, ki si jih mirno lahko preživel v betonski džungli in brez klimatske naprave?

Logotip hackhatona

Pozimi se lahko sončimo, spomladi nas pretresajo mraz, žledolom, visoke temperaturne razlike, zadnjih nekaj poletij pa spremljajo dež in poplave ter na drugi strani neznosna vročina in suša, kar povzroča uničujoče nevihte in požare. Večkrat letno je prepovedano zalivanje vrtov ter pranje avtomobilov s pitno vodo. Slovenija je ena izmed redkih držav, kjer je vode v izobilju in kjer se še ne zavedamo problema pomanjkanja vode.

Sodeluj v informacijskem izzivu, v katerem bomo na osnovi odprtih podatkov Agencije RS za okolje in Direkcije RS za vode iskali odgovore na vprašanje: Kaj lahko danes naredimo, da omilimo posledice podnebnih sprememb za prebivalstvo Slovenije?

Poiščimo rešitve in odgovore skupaj! Vabimo te, da sprejmeš enega od izzivov na hackathonu »Življenje s podnebnimi spremembami«:

1. Pomoč pri vzpostavitvi boljšega odnosa do vodnih zalog ter soočanje s sušo.

2. Strateška igra podnebnih sprememb – kako blažti podnebne spremembe in kako se jim prilagajati.

3. Soočanje s poplavami – da nas ne poplavi ter kam in kako z viški vode.

Rok za prijave je 25. septembra 2020. Več podrobnosti o hackathonu, izzivih, nagradah za najboljše rešitve ter povezavo na spletno prijavo, ter še mnogo zanimivega, lahko najdeš na spletni strani.

Zakaj hackathon »Življenje s podnebnimi spremembami«?

V Sloveniji se je podnebje v zadnjih šestdesetih letih močno spremenilo. Povprečna temperatura zraka se je povišala za 2 °C, na zahodu države imamo manj padavin, manj je snega.

Vedno pogosteje se srečujemo z obema hidrološkima ekstremoma, s sušami in s poplavami.

Projekcije kažejo, da se bo podnebje tudi zaradi naših dejavnosti tekom stoletja še naprej spreminjalo. Vedno pogosteje se bomo soočali z daljšimi in močnejšimi vročinskimi valovi in s sušami.

Bolj pogoste bodo izjemno močne padavine, v zimskem času bomo imeli vedno manj snežne odeje.

Kako velike bodo te spremembe konec stoletja, je odvisno tudi od odločitve prav vsakega od nas.

Prikaz povečanja izpustov toplogrednih plinov v grafikonu.

Letni prihranek izpustov toplogrednih plinov