Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec na ministrski konferenci o spodbujanju ozelenjevanja in mednarodne konkurenčnosti ladijskega prometa in pristanišč

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v družbi prometnih ministrov EU kot govorec sodeloval na panelu na ministrski konferenci v Hamburgu na temo spodbujanja ozelenjevanja in mednarodne konkurenčnosti ladijskega prometa in pristanišč.
Minister v družbi ministrov EU za promet

Minister Jernej Vrtovec v družbi prometnih ministrov EU kot govorec | Avtor: MZI


Minister Vrtovec je uvodoma izrazil zavedanje, da se pomorski sektor sooča z velikim izzivom v svetovnem boju proti podnebnim spremembam. V ta namen ima Evropska unija vodilno vlogo s sprejetjem mednarodnih standardov za zagotavljanje čistega okolja in zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v pomorskem prometu. »Republika Slovenija pozdravlja ukrepe, predlagane v okviru evropske zelene ponudbe, in se zavzema za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v pomorskem sektorju tako na ravni EU kot na svetovni ravni v okviru Mednarodne pomorske organizacije. Hkrati se zavedamo, da bodo za uvedbo sistema trgovanja z emisijami v pomorskem sektorju potrebne dodatne analize in ocene učinka. Po našem prepričanju bo ozelenitev sektorja morala iti z roko v roki z digitalno preobrazbo sektorja«, je dejal minister.

Po prepričanju ministra Vrtovca si moramo v zvezi z razogljičenjem in zmanjševanjem emisij toplogrednih plinov v pomorskem prometu prizadevati za čimprejšnjo izvajanje začetne strategije zmanjševanja toplogrednih plinov v okviru Mednarodne pomorske organizacije. »Menimo, da bi morala EU ostati v ospredju teh prizadevanj in biti zgled. Ključnega pomena je, da čim prej začnemo izvajati ukrepe v praksi. Potrebna bo večja podpora raziskavam in naložbam za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v pomorskem prometu«, je bil jasen minister Vrtovec.

»Na ravni EU moramo zagotoviti dodatne in zadostne finančne spodbude za naložbe v infrastrukturo za alternativna goriva. Verjamem, da lahko pomorski sektor EU, če se pravočasno spopademo z izzivi, izboljša svojo konkurenčnost v teh negotovih časih«, je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.