Skoči do osrednje vsebine

Način obveščanja javnosti o potrjenih primerih okužbe z virusom COVID-19 v vzgojno-izobraževalnih zavodih

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Do konca tega tedna bomo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport vzpostavili posebno aplikacijo beleženja, v katero bodo ravnatelji vrtcev ter osnovnih in srednjih šol vpisovali podatke o potrjenih primerih okužbe z virusom COVID-19 znotraj vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Zadnji podatki

Tedenske zbirne podatke o potrjenih primerih okužbe z virusom COVID-19 v sistemu vzgoje in izobraževanja bomo javnosti sporočali vsak petek po 14. uri. Podatek bomo takrat objavili tudi na naši spletni strani.

Poudarjamo, šole in vrtci so dobro pripravljeni, sistem je odziven, vsi vključeni so dobro obveščeni, saj smo na COVID-19 v letošnjem šolskem letu dobro pripravljeni.

Po zadnjih podatkih imajo karanteno na 13 osnovnih šolah od 497 (454 osnovnih šol, 28 osnovnih šol s prilagojenim programom in 15 zavodov), kar predstavlja 2,62% šol (pomeni da je 97,38 % šol v normalnem teku po B modelu).

V karanteni je 150 učencev od 191.726 (187.476 osnovnih šol, 644 osnovnih šol s prilagojenim programov pri osnovnih šolah, 2691 osnovnih šol s prilagojenim programom ter 915 zavodov), kar predstavlja 0,078% učencev (pomeni, da je 99,9 % učencev aktivnih). Podatki kažejo, da je situacija trenutno povsem obvladljiva.

Protokole postopanja vrtci in šole poznajo, zato smo tudi lahko hitro odkrili prve primere. Ponovno opozarjamo na publikacijo Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s COVID-19, kjer je sistem ravnanja podrobno predstavljen.

Prihajamo v jesenski čas, čas različnih respiratornih obolenj, zato javnost ponovno prosimo, da se v vrtce in šole vključujejo le zdravi otroci. Ponovno prosimo tudi za dosledno upoštevanje vseh splošnih priporočil NIJZ (higiena rok in kašlja, zračenje prostorov, razkuževanje, idr.).

Vsi skupaj si želimo, da šolsko leto 2020/2021 končamo tako, kot smo ga začeli – na način, da se vsi učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol izobražujejo v šoli oziroma vzgojno izobraževalnem zavodu.