Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs v Rogatcu tudi o čimprejšnjem vstopu Hrvaške v schengenski prostor

Današnji sestanek v Občini Rogatec je bil namenjen tudi trem temam, ki so povezane z Ministrstvom za notranje zadeve, in sicer: nezakonitim migracijam, povračilu stroškov obmejnim občinam zaradi povečanega nadzora državne meje in sodelovanju med občino Rogatec in policijo. Srečanja v Rogatcu so se udeležili še minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec ter predstavniki Policije in Direkcije RS za infrastrukturo.

Župan Občine Rogatec in minister za notranje zadeve dajeta izjavo za javnost.

Župan Občine Rogatec in minister za notranje zadeve dajeta izjavo za javnost.

Sodelovanje med občino in policijo je zelo dobro, je po srečanju povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs in dodal, da glede sredstev, ki jih je Vlada RS namenila obmejnim občinam, vse dobro poteka. Problematika nezakonitih prehodov meje pa je trenutno najbolj izrazita na jugozahodnem delu meje s Hrvaško, je še dejal.

Minister se je dotaknil tudi vstopa Hrvaške v schengenski prostor: »Zelo pomembno je, da Hrvaška čim prej vstopi v schengen. Napori Ministrstva za notranje zadeve so izjemno pomembni in gredo v smer - in bodo šli tudi v naslednjih letih -, da se Hrvaška usposobi in da te meje v bližnji prihodnosti tu ne bo več

Ozadje: Vlada Republike Slovenije je julija letos odločila, da 32 občinam na zunanji schengenski meji povrne del stroškov, ki so nastali zaradi povečanega nadzora državne meje, potrebnega zaradi povečanega števila nedovoljenih prehodov državne meje. Med upravičene stroške sodijo stroški, nastali v letu 2020, zaradi obnove poti ob začasnih tehničnih ovirah na zunanji schengenski meji in občinskih poti, ki so dodatno obremenjene zaradi nadzora zunanje schengenske meje, stroški postavitve dodatnih virov razsvetljave, tehničnih sredstev in drugi stroški, katerih namen je večja varnost občanov.

Ministra Hojs in Vrtovec na sestanku v Občini Rogatec

Ministra Hojs in Vrtovec na sestanku v Občini Rogatec

1 / 2
Iskalnik