Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs v Rogatcu tudi o čimprejšnjem vstopu Hrvaške v schengenski prostor

Današnji sestanek v Občini Rogatec je bil med drugim namenjen trem temam, ki so povezane z Ministrstvom za notranje zadeve, in sicer: nezakonitim migracijam, povračilu stroškov obmejnim občinam zaradi povečanega nadzora državne meje in sodelovanju med Občino Rogatec in Policijo. Srečanja v Rogatcu so se udeležili še minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec ter predstavniki Policije in Direkcije RS za infrastrukturo.
Župan Občine Rogatec in minister za notranje zadeve dajeta izjavo za javnost.

Župan Občine Rogatec in minister za notranje zadeve dajeta izjavo za javnost.

Sodelovanje med občino in policijo je zelo dobro, je po srečanju povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs in dodal, da glede sredstev, ki jih je Vlada Republike Slovenije namenila obmejnim občinam, vse dobro poteka. Problematika nezakonitih prehodov meje je trenutno najizrazitejša na jugozahodnem delu meje s Hrvaško, je še dejal.

Minister se je dotaknil tudi vstopa Hrvaške v schengenski prostor: »Zelo pomembno je, da Hrvaška čim prej vstopi v schengensko območje. Napori Ministrstva za notranje zadeve so izjemno pomembni in prizadevamo si, da se Hrvaška usposobi in da te meje v bližnji prihodnosti tu ne bo več

Ozadje: Vlada Republike Slovenije je julija letos odločila, da 32 občinam na zunanji schengenski meji povrne del stroškov, ki so nastali zaradi povečanega nadzora državne meje, potrebnega zaradi povečanega števila nedovoljenih prehodov državne meje. Med upravičene stroške spadajo stroški, ki so nastali v letu 2020, zaradi obnove poti ob začasnih tehničnih ovirah na zunanji schengenski meji in obnove občinskih poti, ki so dodatno obremenjene zaradi nadzora zunanje schengenske meje, stroški postavitve dodatnih virov razsvetljave in tehničnih sredstev ter drugi stroški, katerih namen je večja varnost občanov.

Ministra Hojs in Vrtovec na sestanku v Občini Rogatec

Ministra Hojs in Vrtovec na sestanku v Občini Rogatec

1 / 2