Skoči do osrednje vsebine

Začel se je 24. posvet slovenske diplomacije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes se je v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju začel dvodnevni 24. posvet slovenske diplomacije. Minister dr. Anže Logar vodjem diplomatsko-konzularnih predstavništev prvič po nastopu svoje funkcije predstavlja usmeritve in vizijo slovenske zunanje politike, ki želi biti odgovorna članica EU, Nata in mednarodne skupnosti in ne le zgolj nema opazovalka, ter se znova vrača na diplomatski zemljevid.

Minister dr. Logar je v svojem uvodnem nagovoru veleposlanikom in generalnim konzulom izpostavil štiri ključne teme, ki se jim bodo posvetili diplomati na letošnjem posvetu. Kot prvo je minister izpostavil oceno globalnega, zlasti varnostnega okolja po pandemiji covida-19. V nadaljevanju bo tekla razprava o pomenu transatlantskega povezovanja, ki je za Slovenijo ponovno postalo ena ključnih zunanjepolitičnih prioritet in je v zadnjih mesecih, zlasti z obiskom ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea v Sloveniji, dobilo nov zagon. Slednjega bomo v prihodnosti po ministrovih besedah morali izkoristiti tako na varnostnem kot tudi na gospodarskem področju.

Posebna pozornost na posvetu bo namenjena predsedovanju Slovenije Svetu EU v drugi polovici naslednjega leta. Vodjem slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev, bodo predstavljene priprave in prioritete slovenskega že drugega predsedovanja, v razpravi o prihodnosti Evropske unije pa se nam bo drugi dan posveta pridružil francoski minister za Evropo in zunanje zadeve Jean-Yves Le Drian. Njegov obisk, kakor tudi velika intenziteta srečanj v zadnjih mesecih, priča o oživljanju slovenske zunanje politike in diplomacije, ki krepi svojo vidnost v mednarodnem  prostoru po skoraj desetletju praznega teka.

Razprava med veleposlaniki bo posvečena tudi infrastrukturnemu povezovanju v sosedstvu in Srednji Evropi. Skupaj z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem bo razprava usmerjena v izziv, kako Slovenijo najbolje možno umestiti v srednjeevropski prostor in jo energetsko  osamosvojiti, ter o tem, kako lahko zunanja politika prispeva h krepitvi ključnih gospodarskih, prometnih, energetskih in telekomunikacijskih povezav, ki so ključni za razvoj Slovenije.

Minister je v nagovoru posebej izpostavil  vlogo EU in NATO kot ključna stebra slovenske zunanje politike in diplomacije, in ki sta naša najpomembnejša vrednostna, politična in varnostna okvira.

Ključno sporočilo tega posveta bo, da želimo Slovenijo ponovno umestiti kot zunanje politično zanimivo in aktivno članico mednarodne skupnosti, kot zanesljivo partnerko v EU in kot verodostojno članico Nata. In kot takšno, ki bo znala in zmogla zasledovati svoje interese, kar je tudi bistvo zunanje politike.

Posvet se nadaljuje danes in se jutri, ko bo vodje diplomatsko-konzularnih predstavništev nagovoril predsednik vlade, konča.