Skoči do osrednje vsebine

UNESCO vabi na svetovno spletno srečanje ob mednarodnem dnevu pismenosti 8. septembra 2020

Ob mednarodnem dnevu pismenosti 2020 je UNESCO pripravil svetovno srečanje na temo "Poučevanje in učenje pismenosti v krizi COVID-19 in po njej: vloga učiteljev in spreminjanje pedagogike", ki bo potekalo na spletu v torek, 8. septembra 2020, od 13.30 do 15.30.

Srečanju bo sledila predstavitev dobitnikov Unescovih mednarodnih nagrad za pismenost 2020 od 16:00 do 17:00.

Cilj tega globalnega dogodka je spodbujati pismenost mladih in odraslih z ustvarjanjem znanja in njegovo izmenjavo o učinkovitih učnih metodologijah med krizo COVID-19 in po njej. Na srečanju se bodo gostje pogovarjali na temo „Globalna krajina poučevanja in učenja pismenosti v krizi COVID-19 in po njej“ ter na temo „Preoblikovano poučevanje in učenje pismenosti ter vloga učiteljev“, da bi razmislili o vprašanjih, kot so:

Kateri pristopi k poučevanju in učenju pismenosti so ustrezni in učinkoviti?

Kako je kriza COVID-19 vplivala na učitelje in poučevanje pismenosti?

Kako si lahko zamislimo poučevanje in učenje pismenosti mladih in odraslih v času krize COVID-19 in v prihodnosti?

Za več informacij in registracijo obiščite spletno stran Mednarodni dan pismenosti 2020 in stran dogodka.

Osmega septembra vsako leto od leta 1967 po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan pismenosti, da bi javnost opozorili na pomen pismenosti kot vprašanja dostojanstva in človekovih pravic ter spodbudili razvoj v smeri bolj pismene in trajnostne družbe. Kljub doseženemu napredku še vedno obstajajo izzivi, saj danes vsaj 773 milijonov odraslih po vsem svetu ne dosega niti osnovne pismenosti.