Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Urška Ban na seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije

V hotelu Sotelia v Občini Podčetrtek je potekala 9. seja predsedstva Skupnost občin Slovenije, ki sta se je v imenu Ministrstva za javno upravo (MJU) udeležila državna sekretarka Urška Ban in vodja Službe za lokalno samoupravo dr. Roman Lavtar.
Državna sekretarka Urška Ban za govornico, zraven za mizo predsedujoči Skupnosti občin Slovenije g.Misja, župan občine Podčetrtek, za njimi platno za projekcijo, ki prikazuje naslov dogodka

Državna sekretarka Urška Ban na seji predsedstva SOS | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Županje in župani so z državno sekretarko Banovo in dr. Lavtarjem govorili o načrtih ministrstva in sodelovanju s Skupnosti občin Slovenije (SOS) na področju lokalne samouprave.

Državna sekretarka MJU je predstavila tekoče aktivnosti ministrstva na področju zakonodaje in koriščenja evropskih sredstev. Posebej je izpostavila Zakon o finančni razbremenitvi občin (ZFRO), ki ga na ministrstvu podpirajo in se trenutno nahaja v Državnem zboru. Povedala je, da pripravljajo tudi spremembe Zakona o lokalnih volitvah, ki sledijo odločbi Ustavnega sodišča, razpis za pametna mesta, ter omenila prioritete pri koriščenju evropskih sredstev, kjer so ključne tri reforme; digitalizacija celotne javne uprave, modernizacija uslužbenskega sistema in energetska prenova stavb.

Glede sprejetega rebalansa proračuna RS za leto 2020 je Banova poudarila, da za financiranje skupnih občinskih uprav ni bilo zmanjšanja sredstev in da je denar zanje zagotovljen. Napovedala je še ponovno načrtovano srečanje delovne skupine za nižanje stroškov občin v mesecu septembru, kjer bodo v sodelovanju s predstavniki občin nadaljevali z iskanjem rešitev za finančno razbremenitev občin.

Na seji predsedstva SOS je potekala tudi primopredaja predsedovanja SOS. Vodenje SOS je prevzel Peter Misja, župan občine Podčetrtek, ki je nasledil dosedanjega predsednika SOS, dr. Aleksandra Jevška, župana Mestne občine Murska Sobota.

Županje in župani pa so med drugim govorili tudi o načrtih Ministrstva za javno upravo in o sodelovanju s SOS na področju lokalne samouprave, s predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Pošte RS in Združenja bank Slovenije glede problematike zapiranja poštnih poslovalnic in možnih rešitvah za ohranitev in vzdrževanje poštnega omrežja ter tudi o problematiki ukinjanja bankomatov. S predstavniki Ministrstva za obrambo so spregovorili o Sporazumu o sodelovanju in podpori projektu uvrščanja vsebin in pridobivanja sredstev za področje zaščite, reševanja in pomoči v dokumentih evropske kohezijske politike 2014 – 2020, in programskih dokumentih večletnega finančnega okvirja 2021 – 2027 ter programih instrumenta za okrevanje – NextGeneration (NG EU).