Skoči do osrednje vsebine

Kako varno uporabljati javni prevoz

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil oziroma posodobil priporočila za izvajanje javnih prevozov, ki jih morajo upoštevati potniki. Povzemamo bistvena priporočila.

Nacionalni inštitut za javno zdravje RS (NIJZ) je pripravil oziroma posodobil priporočila za izvajanje javnih prevozov, ki jih morajo upoštevati potniki. Na ministrstvu za infrastrukturo povzemamo bistvena priporočila in obenem prosimo tako izvajalce kot uporabnike javnih prevozov, da priporočila NIJZ upoštevajo. Le tako bomo lahko uspešno omejevali širjenje koronavirusne bolezni in omogočili normalno življenje in delovanje vseh družbenih sistemov, saj bi ponovna zaustavitev javnega življenja pomenila preveliko gospodarsko in socialno breme za našo državo. 

Ljudi z znaki akutne okužbe dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, kihanje, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu in podobno) pozivamo, da ne uporabljajo sredstev javnega prevoza potnikov.

Vse ostale pa prosimo, da si dosledno razkužujete roke ob vstopu in ob izstopu iz vozila, vzdržujete primerno medsebojno razdaljo in seveda obvezno nosite masko.

Imetnike subvencioniranih brezplačnih vozovnic za upokojence, osebe starejše od 65 let, invalide in vojne veterane prosimo, da v kolikor je to možno, potujejo, ko vozila niso polno zasedena, da se zmanjša nevarnost morebitnega prenosa okužb.

Podrobnejša priporočila in razlage najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.