Skoči do osrednje vsebine

Zunanji ministri na Blejskem strateškem forumu o pomenu regionalnega sodelovanja pri premagovanju globalnih izzivov

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na drugem panelu dopoldanskega 15. Blejskega strateškega foruma je minister dr. Anže Logar gostil zunanje ministre Hrvaške, Slovaške, Češke, Poljske in Madžarske ter visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borrella in državno sekretarko na nemškem zunanjem ministrstvu. Razprava je bila namenjena vlogi regionalnega povezovanja znotraj Evropske unije, povezovanju srednjeevropske regije, predvsem s prometno in energijsko infrastrukturo, in pomenu zavedanja transatlantskega partnerstva.

Minister dr. Logar je v razpravi poudaril, da nas je pandemijska kriza povezala, pri tem pa razkrila pomen medsebojnega komuniciranja med državami, tako pri usklajevanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni kot pri iskanju rešitev za izhod iz krize. Pokazala je tudi, da lahko v Evropski uniji v ključnih trenutkih stopimo skupaj, kar so dokazali voditelji z dogovorom o večletnem finančnem okviru in skladu za okrevanje. Po ministrovih besedah je pomembno, kaj bomo storili zdaj, da nam ne bo treba ponovno zapirati gospodarstev, saj si takih ukrepov, kot bo bili uvedeni pred meseci, ne moremo več privoščiti. Ključno v prihodnjih mesecih bo gospodarstvo, pomembna pa bo tudi politična stabilnost držav, da bomo lahko poiskali najboljše rešitve za naše državljane, je zaključil minister dr. Logar.

Udeleženci razprave so se strinjali, da je pandemijska kriza jasno pokazala, da potrebuje Unija v tem trenutku, bolj kot kadarkoli prej, jasen koncept učinkovitega kriznega upravljanja.

Na panelu so poleg zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja sodelovali podpredsednik Evropske komisije za močnejšo Evropo v svetu in visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell, hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman, slovaški zunanji minister Ivan Korčok, češki zunanji minister Tomáš Petŕíček, poljski zunanji minister Zbigniew Rau, madžarski zunanji minister Péter Szijjártó, državna sekretarka na nemškem zunanjem ministrstvu Michelle Müntefering pa se je pridružila preko video povezave.