Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Kustec pred začetkom šolskega leta tudi z Varuhom človekovih pravic

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simona Kustec se je danes tik pred začetkom šolskega leta srečala z Varuhom človekovih pravic Petrom Svetino. Varuhu je predala publikacijo modelov in priporočil za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa v šolskem letu 2020/21 ter mu predstavila cilje in smernice posameznega modela. Spregovorila sta tudi o dosedanjih izkušnjah v času COVID-19 v vrtcih, šolah in na univerzah ter stanju pripravljenosti in izzivih v prihajajočem obdobju.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je izpostavila pomen medsebojnega zaupanja, ki je letos še posebej pomembna popotnica vsem, ki so kakorkoli povezani z vzgojo in izobraževanjem, od otrok, njihovih staršev, do vzgojiteljev, učiteljev, vodstev vzgojno-izobraževalnih ustanov, stroke in predstavnikov lokalnih skupnosti in države. Sogovornika sta se strinjala o pomenu odgovornega ravnanja, saj sta varnost in zdravje otrok in zaposlenih v vzgoji in izobraževanju primarna skrb nas vseh.

Ob bok začetku novega šolskega leta je ministrica varuhu poročala tudi o drugih aktivnostih in ukrepih, ki jih pripravlja resorno ministrstvo na področjih skrbi za širšo in boljšo varnost vključenih v vrtčevski in šolski sistem, kot so kampanje proti različnim oblikam nasilja, neenakosti in diskriminacije. V luči poleti objavljenega letnega poročila varuha za leto 2019 je izpostavila tudi aktivnosti za lažjo šolsko torbo in podporo države pri uvajanju več digitalnih učbenikov in delovnih zvezkov. Predvidoma že jeseni pričakuje tudi začetek obravnave povsem novega zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji in izobraževanju.

S skupno željo po uspešnem začetku novega šolskega leta sta se oba sogovornika zavezala k nadaljnjemu tesnemu sodelovanju v skrbi za pravice vseh vključenih v vzgojo in izobraževanje.