Skoči do osrednje vsebine

Minister sprejel ameriško veleposlanico

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na vljudnostni obisk sprejel veleposlanico Združenih držav Amerike Lyndo C. Blanchard. Sogovornika sta se strinjala, da med državama ni odprtih vprašanj, sodelovanje med notranjima ministrstvoma in policijama pa sta ocenila kot zelo dobro. Sodelovanje poteka predvsem na področjih usposabljanja in izobraževanja policistov, izmenjave informacij in dobrih praks ter opreme.

Hojs je poudaril, da je Slovenija varna država in da je varnost ena od prednostnih nalog njegovega mandata. Sogovornico je obvestil, da se Slovenija trenutno sooča s povečanim migracijskim pritiskom in da policija krepi svoje aktivnosti na južni meji. Izrazil je obžalovanje, da ni bil sprejet predlog, ki bi omogočil večji angažma vojske, je pa izrazil pričakovanje, da bo nedavni dogovor z ministrom za obrambo to vsaj delno omogočil. 

Sogovornika sta omenila tudi boj proti trgovini z ljudmi. Slovenija je glede na Poročilo o trgovini z ljudmi za leto 2019 (ki ga pripravljajo ZDA) ponovno uvrščena v skupino držav, ki v celoti izpolnjujejo minimalne standarde na področju boja proti trgovini z ljudmi. Minister Hojs je pozdravil to uvrstitev in jo označil za priznanje naporom, ki jih Slovenija vlaga v okrepitev odkrivanja in urejanja problematike.

Na koncu se je minister veleposlanici zahvalil za njen osebni angažma v času krize COVID-19.

Minister Hojs in veleposlanica ZDA Blanchard stojita pred zastavami.

Minister Hojs in veleposlanica ZDA Blanchard.