Skoči do osrednje vsebine

Kangler zadovoljen z delovanjem Centra za tujce

Državni sekretar Franc Kangler in svetovalec ministra Boštjan Šefic sta danes nenapovedano obiskala Center za tujce v Postojni. Seznanila sta se s stanjem v centru in načinom njegovega delovanja, predvsem v luči očitkov v medijih v zadnjem času.
Državni sekretar Franc Kangler v ambulanti v pogovoru s predstavnikoma Centra za tujce.

V Centru za tujce je zagotovljena zdravstvena oskrba.

Državni sekretar si je ogledal vse prostore, vključno z bivalnimi enotami. Z videnim je zelo zadovoljen, saj so pogoji za bivanje zelo dobri. Nastanjene osebe imajo na voljo imajo televizijo, internet, prostore za športne aktivnosti, zdravstveno osebje. V centru je trenutno nastanjenih 96 tujcev, največ jih je iz Pakistana, Maroka, Afganistana in Alžirije. Od vseh nastanjenih je 55 tujcev v postopku mednarodne zaščite, za ostale pa se ureja vračanje v sosednje države na podlagi dvostranskih sporazumov ali vračanje v domovino.

Zaposlene je treba še posebej pohvaliti za njihovo profesionalno in zahtevno delo. Posebej so specializirani za sodelovanje s tujimi veleposlaništvi glede identifikacije tujcev in usposobljeni za opravljanje spremstva na letalih. Zdravstveno oskrbo pa je Evropski odbor za preprečevanje mučenja in nehumanega ter poniževalnega ravnanja ali kaznovanja ocenil kot dobro prakso.

Center je bil v zadnjih letih obnovljen in posodobljen. Njegova zasnova zagotavlja vse standarde glede varovanja človekovih pravic in nudenja ustreznih bivalnih pogojev v času omejitve gibanja. Državni sekretar Kangler je še posebej pozdravil samoiniciativnost vodstva centra pri črpanju sredstev iz evropskega Sklada za azil, migracije in vključevanje (za oskrbo, vračanje, nadgradnje kapacitet in bivalnih pogojev centra). Tako so samo lani pridobili več kot 800.000 evrov evropskih sredstev.

Na podlagi današnjega obiska državni sekretar Kangler ocenjuje, da ni razlogov za nedavne proteste pred postojnskim centrom.

Uslužbenci Centra za tujce kažejo na nadzorne ekrane.

Ogled Centra za tujce

1 / 2