Skoči do osrednje vsebine

Udeležba namestnika generalne direktorice za multilateralno in razvojno sodelovanje Aljaža Ariha na spletni konferenci "Temeljne pravice in širitev EU"

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Namestnik generalne direktorice za multilateralo in razvojno sodelovanje v Ministrstvu za zunanje zadeve Aljaž Arih je v imenu predsedujoče Jadransko-jonski pobudi (JJP) in Strategiji EU za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR), nagovoril udeležence spletne konference z naslovom "Temeljne pravice in širitev EU: obeti na območju Jadransko jonske regije."

Konferenca je potekala v soorganizaciji Stalnega sekretariata JJP, italijanske regije Marche (italijanski projektni partner EUSAIR Facility Point) in pisarne varuha človekovih pravic regije Marche, udeležili pa so se je varuhi človekovih pravic iz držav JJP, predstavniki ministrstev in drugih institucij iz držav JJP, evropskega parlamenta ter predstavniki nevladnih organizacij in univerz.

Razprava se je osredotočala na pandemijo Covid-19, ki je povzročila svetovno zdravstveno in socialno-ekonomsko krizo ter na vpliv le-te na varstvo temeljnih pravic. Ob postopnih odpravah nekaterih sprejetih ukrepov za omejevanje širjenja Covid-19, se pojavljajo novi pomisleki glede spoštovanja temeljnih pravic in vrednot, kar je v letu, ko praznujemo 20. obletnico ustanovitve JJP, še posebej pomembno.

Evropska unija se sooča z dilemo, kako s skupnimi ukrepi nasloviti vpliv pandemije na gospodarstva članic, pa tudi držav kandidatk. Kot zelo pozitivno so sodelujoči ocenili odločitev Evropske unije o začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Namestnik generalne direktorice Arih je poudaril pomembnost regionalnega sodelovanja pri odpravljanju posledic pandemije Covid-19. Sodelujočim je predstavil prioritete in načrtovane dogodke enoletnega predsedovanja JJP, ki ga je Slovenija prevzela s 1. junijem 2020. Predstavil je tudi stališča Slovenije do nadaljevanja procesa širitve Evropske unije na države Zahodnega Balkana.

Dan pred tem, 24. avgusta 2020, pa je potekalo virtualno srečanje varuhov človekovih pravic držav članic JJP, namenjeno razpravi o najboljših praksah in instrumentih za zaščito otrok in mladostnikov v izrednih razmerah. Cilj srečanja je bil vzpostavitev stalne Jadransko-jonske mreže varuhov človekovih pravic, sprejeta pa je bila tudi "Izjava o nameri zaščite in spodbujanja otrokovih pravic v okviru Jadransko jonske strategije."