Skoči do osrednje vsebine

Objavljena Izvorna koda aplikacije #OstaniZdrav

Ministrstvo za javno upravo je 12. 8. 2020 objavilo izvorno kodo aplikacije #OstaniZdrav za operacijski sistem Android, ki je dostopna na naslovu: https://github.com/si-covid-19/ostanizdrav-android. Pred javno objavo kode smo želeli zaključiti ključna preverjanja s strani Google. Koda aplikacije je bila pregledana s strani Google v sklopu njihovih procesov preverjanja izvorne kode, Internal testing ter Closed testing, ki se je uspešno zaključilo 11. 8. 2020. Sočasno z objavo na GitHub je bila koda aplikacije posredovana v produkcijsko objavo na Google, kjer se opravi še zadnji pregled kode, ki traja en dan. Ko se bo vlada odločila, bo aplikacija po uspešno opravljenem zadnjem testu, objavljena preko Google Play Store.
mobilni telefon z odprto aplikacijo

Posnetek zaslona aplikacije #OstaniZdrav | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Ker gre za Odprtokodno aplikacijo (prilagojeno iz nemške različice aplikacije COVID-19) ima javnost vpogled v delovanje aplikacije, kar omogoča dodatno transparentnost rešitve. Vsak, ki je zainteresiran lahko tako kodo pregleda in jo tudi dopolni. Odportokodne rešitve namreč omogočajo, da lahko zainteresirani IT razvijalci sodelujejo pri razvoju novih funkcionalnosti, zato vabimo slovenske razvijalce, da se nam pri tem pridružijo.

Ob tem je potrebno poudariti, da sta Google in Apple prav zaradi transparentnosti delovanja za uporabo Exposure Notification Framework postavila zelo stroga pravila in zahteve. V posamezni državi je lahko samo ena aplikacija, ki ga uporablja. Za dostop mora zaprositi državna zdravstvena ustanova, za javno objavo v trgovinah (Google Play) pa potekajo poglobljeni testi, koda se pregleduje ročno, zato tudi traja do 7 dni na posamezni test.

Aplikacijo #OstaniZdrav za iOS lahko pričakujemo do konca avgusta, odvisno od hitrosti pregleda izvorne kode, ki jo bo naredil Apple v svojih internih procesih.