Skoči do osrednje vsebine

Slovenija namenila nujno humanitarno pomoč prebivalcem Bejruta

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vlada Republike Slovenije je za nujno humanitarno pomoč Libanonu namenila prispevek v višini 200.000 EUR, ki je preko Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) in Caritasa Internationalis namenjen prebivalcem Bejruta. Poleg tega je Slovenija danes v okviru mehanizma Unije na področju civilne zaščite v Bejrut napotila slovenskega strokovnjaka za logistiko, ki je del ekipe EU za civilno zaščito.

Preko IFRC je pomoč prejel libanonski Rdeči križ, ki uspešno zapolnjuje vrzel odsotne državne zdravstvene oskrbe in je nenehno prisoten na terenu z reševalnimi ekipami, tudi  v primeru tokratne nesreče in ob nedavnih protestih. Preko Caritas Internationalis je končni prejemnik libanonski Karitas, s katerim uspešno sodeluje tudi Slovenska karitas pri izvajanju projekta: "Celostna oskrba sirskih begunk, žrtev nasilja na podlagi spola v Libanonu", ki ga v obdobju 2020-2022 financira Ministrstvo za zunanje zadeve v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. RS že vrsto let v tej državi izvaja humanitarne projekte za pomoč sirskim beguncem, prisotna pa je tudi s pripadniki Slovenske vojske, ki sodeluje v misiji UNIFIL.

Libanon je pomoči mednarodne skupnosti še toliko bolj potreben, saj vlada zaradi permanentne politične krize in propadlega gospodarstva nima sredstev za sanacijo škode. Pomoč prispeva k umiritvi varnostnih razmer v državi, ki jih ogrožajo tudi nasilni protesti ogorčenih prebivalcev zaradi težkih socialnih razmer.

V požaru in eksploziji v pristanišču v Bejrutu je po zadnjih podatkih zahtevala več kot 100 človeških življenj, več kot 5.000 ljudi je poškodovanih, številne pogrešajo, četrt milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo. Uničenih je bilo več delov prestolnice, približno polovica mesta pa je utrpela škodo. Zaradi nesreče je Libanon v Bejrutu razglasil izredne razmere.