Skoči do osrednje vsebine

Znanstveno vrvenje že pred Evropsko nočjo raziskovalcev

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Evropska noč raziskovalcev je vseevropski projekt Evropske komisije in držav članic Evropske unije, ki poudarja pomembnost znanstvenih raziskav in inovacij za kakovost vsakdanjega življenja. Namenjena je predvsem mladim, zato slovenske raziskovalne inštitucije, od univerz in inštitutov, odpirajo vrata in vabijo k sodelovanju. Letos jo bomo obeležili širom po Sloveniji 27. novembra, vendar pa se številni dogodki odvijajo že poleti in se bodo nadaljevali v jesen.

Slovenske raziskovalne dosežke bosta letos širši javnosti predstavljala projekt Hiše eksperimentov »Noč ima svojo moč« , v konzorciju z Institutom »Jožef Stefan«, Kemijskim inštitutom, Nacionalnim inštitutom za biologijo, Tehniškim muzejem Slovenije in z več kot 30 kulturno-znanstveno-izobraževalnimi institucijami, ter projekt Univerze v Ljubljani »Humanistika, to si ti!«, ki ga koordinira Filozofska fakulteta UL. V projekt je skupno vključenih dvanajst članic Univerze v Ljubljani.

S projektoma želimo v Sloveniji povečati ozaveščenost o raziskovalnem delu ter prepoznavnost raziskovalcev v javnosti, razbijati želimo stereotipe o njih in njihovem delu, povečati razumevanje o dejanskem vplivu njihovega dela na življenje ljudi, pa tudi spodbujati mlade, da bi se odločiti za raziskovalno karierno pot in nasploh povečati priljubljenost raziskovalnega dela.

Aktivnosti projekta »Noč ima svojo moč« se bodo izvajale kar v 25 krajih po Sloveniji ter bodo obsegale znanstvene festivale, raziskovalne dneve v osnovnih in srednjih šolah, predavanja in delavnice v knjižnicah, domovih za upokojence, muzejih, odprta vrata v raziskovalnih ustanovah in znanstvenem centru. V njegovem okviru pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja poteka vseslovenski projekt znanosti za državljane. Vabimo k pomoči pri opazovanju in raziskovanju kostanjevega bakterijskega skorjemora – bolezni divjih kostanjev. Gre za eno od bolezni, ki zelo pogosto napade divje kostanje in povzroči, da se mlado drevo lahko že v nekaj mesecih posuši. Projekt želi s pomočjo državljanov oblikovati zemljevid divjih kostanjev, zdravih in obolelih, ki ga bomo ustvarjali do zaključka projekta, do 27. novembra 2020.

S projektom »Humanistika, to si ti!« bodo v Ljubljani organizirani številni obiski, demonstracije, tekmovanja, razstave, obiski laboratorijev in odprti dnevi fakultet, delavnice, diskusije, eksperimenti, EU kotički in pogovori z raziskovalci. Projekt bo spodbudil interdisciplinarno sodelovanje med naravoslovnimi in družboslovno-humanističnimi znanostmi, saj je v času velikih kulturnih in globalnih izzivov, ki smo jim priča, sodelovanje med različnimi znanostmi pomembnejše kot kdaj koli prej. Projekt si prizadeva okrepiti zavest, da je humanistika nujen in integralen del vsakega znanstvenega udejstvovanja. V letošnjem letu se osredotoča na temo »Vede o ljudeh, vede za ljudi«. Vsebine se posvečajo tako biološkim in tehnološkim, kot tudi psihološkim, družbenim in kulturnim vidikom človekovega življenja in raziskovanja. Ob tem posebno pozornost namenja znanostim, ki so bile v preteklosti zanemarjene. Njihova druga tema je posvečena ženskam v znanosti, saj letos mineva 100 let, od kar je Ana Mayer Kansky prva doktorirala na tedaj novoustanovljeni ljubljanski univerzi in postala prva ženska, ki se je na univerzi tudi akademsko zaposlila.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije ter Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji podpirata oba projekta in vas vabita: »Dajte svoji raziskovalni žilici duška in se nam pridružite!«