Skoči do osrednje vsebine

Srečanje zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes je v Ljubljani potekalo srečanje ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anžeta Logarja s hrvaškim zunanjim ministrom dr. Gordanom Grlić Radmanom.

Sogovornika sta se v pogovorih posvetila predvsem aktualni temi - soočanju s pandemijo novega koronavirusa ter se zavzela za še tesnejše sodelovanje, kar je še posebej pomembno v času letnih dopustov, ko ljudje želijo prehajati mejo, potrebni pa so ustrezni ukrepi. Na ravni pristojnih ministrstev in inštitutov za javno zdravje je vzpostavljen reden dialog in izmenjava podatkov.

Minister dr. Logar je hrvaškega ministra za zunanje zadeve obvestil o aktualnih ukrepih, ki jih je za zajezitev širjenja virusa sprejela slovenska Vlada in obvestil, da Slovenija pozorno spremlja razvoj epidemiološkega stanja tako na Hrvaškem kot tudi širše v regiji, pri tem pa je tudi izpostavil, da je za Slovenijo zelo pomembna ureditev na hrvaških jugovzhodnih mejah.

Minister dr. Logar je hrvaškemu zunanjemu ministru čestital za uspešno zaključeno predsedovanje Svetu EU v zelo zahtevnem obdobju obvladovanja epidemije, ki je bilo zaradi omejenih kontaktov še dodatno zelo oteženo in je zahtevalo veliko prilagodljivost in iznajdljivost od predsedujoče države.

Predstavil je tudi glavne prednostne naloge Slovenije v času predsedovanja, sogovornika pa sta nato izmenjala stališča do procesa širitve, ki ga močno podpirata obe državi. V nadaljevanju sta se dotaknila tudi pomena sodelovanja v okviru pobude Treh morij, katere vrh bo potekal oktobra v Talinu. Ob koncu sta ministra še izmenjala stališča glede aktualnih dvostranskih odprtih vprašanj.